Ova svilena pita nastala je 50. godina prošlog veka, a sa razlogom je jedna od najboljih: Nema joj ravne po ukusu
Francuska pita, Foto: Printscreen/Youtube/ Donal Skehan

oduševićete se

Ova svilena pita nastala je 50. godina prošlog veka, a sa razlogom je jedna od najboljih: Nema joj ravne po ukusu

U nastavku pročitajte način pripreme

Objavljeno:

Ova pita nastala je u Americi 1950 ih godina 20 veka, na jednom kulinarskom takmičenju.

Ali je dobila naziv francuska svilena pita.

U nastavku pročitajte način pripreme:

SASTOJCI

Francuska pita
Francuska pitafoto: Printscreen/Youtube/TheCooknShare

za testo:

25 komada keksa

60 g neslanog putera

Za nadev:

1/4 šolje kukuruznog brašna

2/3 šolje šećera

prstohvat soli

2 šolje mleka

1 šolja kreme

4 žumanceta

30 g neslanog putera

1 kašičica ekstrakta vanile

150 g čokolade

75 g mlečne čokolade

Još:

1,5 šolja slatke pavlake

2 kašike šećera

pola kašičice ekstrakta vanile

čokolada

Priprema

Keks izblendajte pa dodajte otopljen puter i sjedinite. Smesu izlijte u kalup obložen pek papirom. Pokrijte drugim pek papirom. Pecite oko 10 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zatim pustite da se prohladi. U jednoj posudi pomešajte brašno, šećer i so, a u drugoj pomešajte mleko, neutralnu pavlaku i žumanca. Mokre sastojke sjedinite sa suvim, pa kuvajte uz neprestano mešanje, sve dok se ne zgusne. Dodajte čokoladu, puter i vanilu pa mešajte dok se smesa ne postane kompaktna. Vruć fil sipajte preko podloge od keksa. Pokrijte papirom i ostavite 2 sata da se hladi na sobnoj temperaturi. Zatim ostavite još 12 sati u frižideru. U jednoj posudi mikserom umutite slatku pavlaku sa šećerom i vanilom. Sipajte preko fila i dekorišite poslasticu rendanom čokoladom. Bon appetit!

00:48

PITA IZ SNOVA OSVOJILA PRVO MESTO! Proglašeni pobednici majki i snajki za prošlu nedelju A TEK KAKVU PICU PRAVE!

(Espreso/Trpeza alo/Prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.