recept
Hrskava pita sa krompirom i spanaćem koju morate probati: Dok trepnete vaši ukućani će sve pojesti
Lagana je i odozgo hrskava zbog testa za pite
Pita sa krompirom i spanaćem inspirisana je grčkom spanakopitom. Lagana je i odozgo hrskava zbog testa za pite.
Sastojci:
1 kg krompira, oljuštenog i isečenog na kockice
450 g spanaća, odmrznutog i oceđenog
2 kašike maslinovog ulja
1 žuti luk, isečen na kockice
1/2 kašičice soli
2-3 čena belog luka, sitno iseckana
170 g feta sira
60 g parmezana, narendanog
2 velika jajeta, umućena
4 kašike putera, rastopljenog
16 listova testa za pite, odmrznutog
Recept za hrskavu pitu sa krompirom i spanaćem:
Za pitu zagrejte rernu na 190 stepeni i stavite krompir isečen na kockice u srednju šerpu. Dodajte dovoljno hladne vode da prekrije krompir za najmanje 1 cm, a zatim stavite na jaku vatru. Kada voda počne da ključa, dodajte obilan prstohvat soli i smanjite toplotu na srednju. Kuvajte 15 minuta ili dok krompir ne omekša. Ocedite ga i ostaviti da se ohladi.
Grubo iseckajte odmrznuti spanać. Stavite veliki tiganj na srednju vatru i dodajte maslinovo ulje. Kada se ulje zagreje, dodajte luk isečen na kockice i ½ kašičice soli i pržite 3-4 minuta ili dok luk ne postane providan. Dodajte seckani beli luk i seckani spanać. Pržite dok ne postane tamnozeleno i dok većina tečnosti ne ispari.
Prebacite mešavinu spanaća u veliku činiju pa dodajte kuvani krompir, feta sir i parmezan. Promešajte da se sjedini. Ako je potrebno, ostavite da se smesa malo ohladi pre nego što umešate razmućena jaja, pa ostavite fil sa strane. Namažite posudu za pečenje sa malo rastopljenog putera.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/prenela:B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!