![Ovo je drugi najprljaviji predmet u restoranu posle menija! Imate ga i u kući, nipošto ga ne dirajte](/data/images/2023/01/13/09/1315969_tanjir_ls.jpg)
obratite pažnju
Ovo je drugi najprljaviji predmet u restoranu posle menija! Imate ga i u kući, nipošto ga ne dirajte
Iznenađujuće, drugi najprljaviji predmet u restoranu se ne nalazi u toaletu. Nalazi se na vašem stolu.
Najprljaviji predmet u restoranu sadrži oko 185.000 bakterija. Dakle, prljaviji je daske na WC šolji.
A u pitanju je meni, koji svim dodirujemo.
Iznenađujuće, drugi najprljaviji predmet u restoranu se ne nalazi u toaletu. Nalazi se na vašem stolu.
Pre nego što posegnete za slanikom i biberom, razmislite o tome koliko je ljudi dotaklo tu posudu pre vas, piše The Healthy.
Da li izgleda čisto? Da li je lepljivo?
![So](/data/images/2022/12/23/13/1307755_profimedia0249913237_ff.jpg?ver=1726663313)
Nažalost, nije neuobičajeno da restoranima sve blista, ali ako se zagledate u slanik i šejker za biber vidite da nije najčistiji.
Prema studiji koju je sprovela ABC News, prosečan broj bakterija na biber šejkeru iznosi 11.600.
„Većina šejkera za so i biber se briše samo ako izgleda prljavo, i to samo vlažnom krpom koju konobari drže u svojim džepovima,“ rekao je Džonas Sikler, direktor operacija na ConsumerSafety.org, za Reader’s Digest.
„Iako neki restorani skupljaju, pune i brišu šejkere, retko se pravilno prazne i dezinfikuju.“ Osim bakterija koje se skrivaju na šejkerima u restoranima, evo i drugih mesta na kojima se bakterije skrivaju u vašem domu.
„Još jedna odvratna činjenica je da roditelji, željni da zabave svoje mališane, često dozvoljavaju mališanima da se igraju sa solju i biberom tokom obroka. To znači da će biti pokriveni slinom i svim što se nalazi na prstima mališana, što će pomoći bakterijama da se bolje priljube za staklene površine,“ nastavlja Sikler. „Čak i ljudi koji ne planiraju da začine svoju hranu pomeraće ih po stolu—definitivno nešto na šta treba obratiti pažnju kada ulazimo u sezonu gripa.“
Pored bakterija, šejkeri u restoranima su takođe opasnost za alergije.
„Šejkeri mogu slučajno da završe—ili čak da padnu—u vaše jelo dok začinjavate. Ako je prethodni gost na vašem stolu kontaminirao dispenser soli svojim škampima, a vi imate ozbiljnu alergiju na školjke, možete se dovesti u opasnost koristeći ga,“ kaže Sikler.
Ne propustite ove navike koje šire bakterije, a koje treba da se oslobodite odmah.
„Umesto toga, zamolite kuvara da začini jelo u kuhinji ako volite ljuto. Što se tiče soli… iskoristite priliku da smanjite unos natrijuma,“ sugeriše Sikler. „Vaše telo će vam se zahvaliti kada postanete stariji.“
(Espreso/city magazin/prenela PV)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!