Stolar podelio cake kako se zauvek rešiti kondenzacije: Obavezno uradite ovo pre jeseni i zaboravićete na vlagu
Prozor, Foto: Magdalena Iordache / Alamy / Alamy / Profimedia

ovo morate znati

Stolar podelio cake kako se zauvek rešiti kondenzacije: Obavezno uradite ovo pre jeseni i zaboravićete na vlagu

Kondenzacija je česta pojava u mnogim domovima. Uglavnom se misli da je glavni razlog loš kvalitet prozora, ali to ne mora nužno da bude uzrok.

Objavljeno:

Kondenzacija nastaje kada topao vazduh pun vodene pare dođe u dodir s hladnom površinom, zbog čega se temperatura vazduha odjednom naglo spušta i uzrokuje vlagu na površini.

Budući da su prozorske površine najmanje izolovana područja kuće, kondenzacija se pre svega događa na ovom području, a povezana je sa: spoljašnjom temperaturom, unutrašnjom temperaturom i relativnom vlažnošću vazduha.

Od navedenih faktora, može da se utiče na unutrašnju temperaturu i relativnu vlažnost vazduha.Postoje određene životne navike koje se mogu usvojiti kako bi se smanjila količina vodene pare koja se oslobađa u vazduhu, smanjujući relativnu vlažnost vazduha:

- osigurajte dobar odvod vazduha prilikom kuvanja i tuširanja

- kraće se tuširajte tokom zimskih meseci kako bi smanjili količinu vlage u vazduhu

- držite manje biljaka u kući

- nemojte da prekrivate prozore roletnama ili zavesama osim ako to ne morate

- držite otvorena vrata svih prostorija u kući kako biste osigurali dobru cirkulaciju vazduha

- izbegavajte velike promene u sobnoj temperaturi

Prozor
foto: Printscreen/Tik-Tok/property_genie_plymouth

U hladnoj i prilično vlažnoj prostoriji verovatnost kondenzacije je veća. Obično se ne stvara u toploj i suvoj prostoriji. Na drvenim prozorima u pravilu postoje vrlo male pukotine, kroz koje stalno ulazi mnogo suvlji vazduh sa ulice, smanjujući vlažnost u prostoriji. Nažalost, oznojeni prozori nisu samo estetski problem. Kondenzacija ukazuje na nezdravu mikroklimu u stanu. Visoka vlažnost dovodi do pojave raznih vrsta gljivica i buđi. Nedovoljna ventilacija doprinosi nakupljanju ugljen dioksida i povećava koncentraciju štetnih materija u vazduhu. Kao rezultat toga, stanari počinju da se osećaju loše.

Saveti za sprečavanje kondenzacije

Postoje načini kako da se efikasno spreči kondenzacija, a jedan stolar ih je sve popisao:

1. Koristite eliminatore vlage: kako biste smanjili količinu vlage koja putuje kroz vazduh u vašem enterijeru, stavite kese za sušenje kraj prozora i ogledala. Ako ih stavite u fioke i ormar, sredstva za sušenje takođe mogu da zaštitite vašu odeću od vlage.

2. Kupite odvlaživač vazduha: ako je kondenzacija posebno gusta i česta tokom zimskih meseci, razmislite o ulaganju u odvlaživač vazduha. Većina jedinica prodaje se po približno istoj ceni kao klima uređaj, ali može da bude jednako bitan za udobnost vašeg stambenog prostora.

3. Isključite ovlaživač vazduha: ako su ovlaživači vazduha deo vašeg životnog okruženja, razmislite o njihovom deaktiviranju tokom hladnih dana kada su vam prozori skloni kondenzaciji. Maglica koja se oslobađa u vazduh može da zamagli vaše prozore u hladnim danima.

4. Koristite ventilatore: svaki put kada kuvate ili se kupate ili tuširate, uključite odgovarajuće ventilatore za takve aktivnosti. Ventilator u kupatilu može da pomogne da se smanji kondenzacija na ogledalu i da se spreči širenje pare, čime se eliminiše nakupljanje magle na prozorima. Takođe držite zatvorena vrata kupatila kad god se tuširate.

vlaga
foto: Profimedia

5. Kružite svojim sobama: topli vazduh putuje prema gore unutar zatvorenog prostora. Okrenite plafonske ventilatore u smeru kazaljke na satu tokom hladnijih meseci kako bi topliji vazduh cirkulisao na dole.

6. Otvorite vrata: Ako spoljašnje temperature nisu preniske, otvorite prednja ili zadnja vrata nekoliko minuta kako biste oslobodili zapareni unutrašnji vazduh.

7. Pojačajte grejanje: Ako se vazduh u vašem stambenom prostoru podigne na prolećnu temperaturu, mogli biste da smanjite mogućnost kondenzacije na unutrašnjim staklima, posebno ako se izvor toplote nalazi blizu vaših prozora.

8. Premestite biljke: Svaka biljka u vašoj kući izvor je pare vezane uz vazduh. Ako inače postavljate biljke uz rubove prozora, tokom hladnijih meseci premestite ih u druge prostore unutar stambenih prostorija. Suzdržite se od preteranog zalivanja biljaka, jer će to povećati sadržaj pare u vazduhu u sobama.

9. Čuvajte cepanice napolju: cepanice će obično imati značajan sadržaj vode iz vremena koje su provele napolju pre upotrebe. Ako ih unesete nedeljama pre konačne upotrebe, sadržaj pare u vašem unutrašnjem vazduhu mogao bi da se zgusne kao rezultat.

10. Pređite na dvostruke prozore: Uprkos tome što su uobičajena stavka u domovima izgrađenim u poslednjih 15 godina, dvostruki prozori su retki u starijim kućama. Ako to niste učinili, razmislite o prelasku s jednostrukih na dvostruke prozore. Ako i kada se pojavi kondenzacija između prozorskih stakala, problem se obično može rešiti zamenom jednog od stakala, prenosi homespireforlife.com.

Bonus video:

00:11

TIK TOKERKA OTKRILA TRIK ZA ČIŠĆENJE TOSTERA! Mnogi nisu mogli ni da zamisle da je ovako JEDNOSTAVNO, evo u čemu je caka! VIDEO

(Espreso/zenablic/T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.