Ako pojedete ovu hranu, to vam je trovanje u najavi: Ni ne slutite koliko je opasna, ne smete se igrati
Riba, Foto: Tamara Trajković

oprez

Ako pojedete ovu hranu, to vam je trovanje u najavi: Ni ne slutite koliko je opasna, ne smete se igrati

Ovo je spisak namirnica s kojima morate biti oprezni

Objavljeno:

Neke bakterije koje se stvaraju na određenoj hrani ne menjaju njen ukus ili miris, pa vam se može dogoditi da se otrujete od hrane koja je imala sasvim dobar ukus.

Ovo je spisak namirnica s čijim rokovima trajanja morate biti oprezni:

Svež sir

Sir
foto: RINA

Tvrdi sirevi poput gaude ili ementalera mogu duže trajati u frižideru jer će se na njima teže stvoriti plesan i množiti bakterije. Jednom kada se otvore, i takvi sirevi mogu trajati do 3 nedelje, prema rečima Akademije za nutricionizam. Ako se na njima pojavi plesan, nju možete odstraniti i pojesti ostatak sira – ako baš morate.

Kada je reč o svežim sirevima, morate znati da su oni nešto podložniji nakupljanju bakterija i trebali bi se baciti čim primetite da se kvare ili jednom kad im je istekao rok trajanja. Opšte je pravilo da će se najsvežiji sir i prvi pokvariti, pa možete računati da su jestivi nedelju ili dve.

Salata od krompira

Salata od tune, jaja ili krompira su odličan dom za razvoj bakterija jer su im i izložene. Ako ste pre par dana pojeli par kašičica salate od krompira, vratili u frižider i zaboravili da postoji, pre nego uzmete novi zalogaj morate znati da, ako su se u njoj stvorile bakterije, postoje velike šanse da ćete se otrovati hranom.

Iako svi većinu vremena dobro pazimo što jedemo, ponekad je ipak potreban malo veći oprez, posebno kada je u pitanju hrana koja se lako kvari.

Sveže meso

Kada je u pitanju sveže meso, često se radi i proizvodu na kojem piše do kojeg se dana mora prodati. Što to znači za vas? Morate ga pojesti do tog dana ili ga odmah spremiti u zamrzivač. Taj natpis „prodati do“ prodavaču govori do kada sme stajati na policama, a često se prodaje i po sniženoj ceni kako bi se sve prodalo do zadatog datuma.

Sveže meso može biti i kontaminirano salmonelom, E coli i ostalim bakterijama, a s time na umu, važno je da se ono priprema na zadatim temperaturama jer ćete upravo tako u njemu uništite sve bakterije.

Mleveno meso

Stručnjaci se slažu kako se mleveno meso mora pojesti ili zamrznuti do dva dana nakon kupovine – bilo da se radi o svinjetini, govedini, jagnjetini ili piletini. Kako je mleveno, bakterije koje su se u njemu već nalazile se tako mogu "umešati" u sve meso i povećati šanse da ćete se otrovati hranom.

Suhomesnati proizvodi

Kobasice, Kobasica, Meso
foto: Profimedia

Svi volimo nareske od mesa, ali ne kupujte ih nikada previše. Ako niste znali, salama od ćuretine može trajati samo 3-5 dana, prema rečima struke, pa je važno da kupite samo onoliko koliko možete pojesti u tom razdoblju. Takvi proizvodi, ali pakovani, mogu trajati i do dve nedelje dalje od tek narezanih, ali jednom kad otvorite pakiranje, opet se radi o 3-5 dana pa ih je pametno što pre pojesti. Ovakvi su proizvodi podložni razvoju bakterije koja se naziva Listeria, koja se razmnožava u hladnim prostorima poput frižidera, pa je jasno da namirnice nisu potpuno zaštićene samo zato što se nalaze u frižideru

Neke od bakterija koje će uzrokovati bolest ne možete namirisati, videti ili osetiti ukus. Ipak, ako primetite da se miris salame promenio, odmah je bacite.

Riba

Riba nije ništa otpornija na bakterije od mesa i treba se konzumirati dan ili dva nakon kupovine. U suprotnom je potrebno dobro ju omotati i staviti u zamrzivač gde može trajati i par meseci.

Sveže borovnice

Bez obzira gde ste ih nabavili, one ne traju dugo. Jagode možete jesti otprilike 3 dana nakon kupovine, a borovnice i nedelju dana. O kakvom god bobičastom voću da se radi, spremite ih u zamrzivač ako ih ne planirate odmah pojesti.

Zeleno povrće

Odnosi se to i na ono prethodno prano i narezano. Zeleno povrće može na sebi imati E coli, pa radi sigurnosti je pametno pojesti ga do datuma označenog na pakiranju. Uostalom, ko želi jesti staru salatu…

Školjke

Poput drugih morskih plodova, sirove školjke moraju biti u frižideru kako se ne bi razmnožile bakterije koje mogu uzrokovati otrovanje hranom. Dagnje, kamenice i ostale školjke moraju se pojesti u roku od 5 dana nakon kupovine, dok Jakobovu kapicu morate pojesti za tri dana. Ako osetite bilo kakav čudan miris, odmah je bacite.

01:59

NAJBOLJE JE JESTI HRANU SA NAŠIH PROSTORA Nutricionista tvrdi da domaća hrana deluje blagotvornije na organizam iz OVOG RAZLOGA!

(Espreso/srbija danas/Prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.