Izjava transrodne osobe o menstruaciji izazvala karambol na TV-u: Obrušili se na nju, pa joj stigao žestok odgovor
Transrodna osoba, Foto: Printscreen/youtube/Fox news

haos

Izjava transrodne osobe o menstruaciji izazvala karambol na TV-u: Obrušili se na nju, pa joj stigao žestok odgovor

"Muškarci nemaju menstruaciju. Samo žene imaju menstruaciju", izjavio je Rej.

Objavljeno: 08:55h

U popularnoj američkoj emisiji "Dr Fil", koju vodi klinički psiholog Fil Mekgru, tema je bila rodna inkuzivnost transrodnodnih osoba u školama, a jedan od gostiju je bila je i transrodni muškarac, po rođenju ženskog pola. U jednom trenutku gosti su se dotakli menstruacije, tačnije pitanje - da li je to "eksluzivno pravo žena ili nije".

"Transrodni muškarci, koji možda nemaju svoj novac, ne mogu da odu da kupe tampone, a ako bi im u školskim toaletima bili omogućeni besplatno, to bi im mnogo značilo", rekla je jedna gošća u emisiji "Dr Fil", čime je zadenula raspravu u koju su se uključili Rej, nastavnik u jednoj američkoj osnovnoj školi, i Džordan, transrodni muškarac

Nastavnik je na komentar aktivistkinje za prava transrodnih osoba odgovorio pozivajući se na biološke činjenice.

"Muškarci nemaju menstruaciju. Samo žene imaju menstruaciju", izjavio je Rej.

Transrodna aktivistkinja po imenu Džordan je odmah pokušala da opovrgne njegove tvrdnje.

"Cis-muškarci (osećaj ličnogidentiteta odgovara polu i rodu) nemaju menstruaciju, ali trans muškarci imaju menstruaciju, isto kao i nebinarni ljudi. Menstruacija nije isključivo pravo žena", naveo je Džordan.

Nastavnik Rej se ponovo pozvao na biologiju i objasnio da su muškarci i žene određeni njihovim hromozomima, te tvrdio da žene ne mogu postati muškarci.

"Ako imaš XX hromozome - žensko si, ako imaš XY - muško si"

"Transrodni muškarci nisu muškarci... Oni su žene obučene kao muškarci. Ti nisi muškarac. Možeš se pretvarati da si muškarac, i to je u redu. To je sasvim u redu. Živi svoj život. Ali, ako su imaš XX hromozome i mlad si - imaćeš menstruaciju, ako imaš XY hromozome - nećeš", rekao je, na šta je od Džordana dobio komentar da se previše poziva na nauku, kao i da smo do sada "naučili da su pol i rod dve različite kategorije".

Nastavnik Rej je na to odgovorio da nisu u pitanju različite kategorije, već samo različite reči i da bi trebalo da imaju argumente za svoje 'izmišljene zaključke', kako je njihove izjave okarakterisao.

Kasnije u epizodi, nakon što je Rej prigovorio da ga prekidaju, rekavši da je to nepristojno činiti, jedan član publike je tvrdio da je on sam bio nepristojan jer je poricao rodni identitet ljudi. Roj je imao spremnu repliku.

"Ako želite da se identifikujete na bilo koji način, slobodno to učinite. Ali to ne znači da mi ostali moramo da se pridružimo toj iluziji", rekao je na kraju.

03:40

GODIŠNJE DOBIJEMO 50.000 DOLARA Transrodna osoba u studiju Kurir TV o ZABRANI PROMENE POLA: To neće zaustaviti našu potrebu...

(Espreso/blic žena/prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.