Ovo su simptomi demencije s kojom se borila Rada Đuričin: Početak bolesti izgleda baš OVAKO
Rada Đuričin, Foto: Emilija Jovanović

OBRATITE PAŽNJU

Ovo su simptomi demencije s kojom se borila Rada Đuričin: Početak bolesti izgleda baš OVAKO

Demencija može da počne i pojavom promena u ponašanju koje nisu tipične za dotičnu osobu i koje postaju primetne okolini.

Objavljeno:

Rada Đuričin preminula je u 91. godini, a dugi niz godina se borila sa demencijom. Bila je pod stalnim lekarskim nadzorom i dobijala odgovarajuću terapiju za druge zdravstvene probleme.

"Kada je Rada primljena u bolnicu, rečeno nam je da je to zbog nekog oblika demencije i da neko mora stalno da pazi na nju. Do nedavno je imala ženu koja je čuvala, ali kada se stanje pogoršalo, ona je dovezena u bolnicu, gde je bila pod stalnim nadzorom lekara“, rekao je za Informer izvor blizak poznatoj glumici.

Da li je zaborav prvi znak demencije?

1 / 6 Foto: © ATA Images

Zaboravnost nije prvi znak bolesti, a ako se ne pogorša tokom najmanje šest meseci i ne dovede do poremećaja u struci i svakodnevnom radu, najverovatnije nije reč o ranoj demenciji.

Ako se zaborav pogoršava i dovodi do problema, neophodan je lekarski pregled.

Demencija može da počne i pojavom promena u ponašanju koje nisu tipične za dotičnu osobu i koje postaju primetne okolini.

Ponekad se javljaju prvi problemi sa govorom, orijentacijom, kontrolom pokreta, poremećajima pažnje, razmišljanjem i drugim moždanim funkcijama.

Pregled se sastoji od neurološkog i psihijatrijskog pregleda, neuropsiholoških pretraga, odgovarajućih laboratorijskih pretraga krvi, skenera mozga ili magnetne rezonance mozga i drugih analiza po potrebi.

Veoma je važno odrediti vrstu demencije zbog specifične terapije koju treba primeniti.

Koji su uzroci demencije?

Demencija nastaje kao posledica raznih bolesti mozga, ali i bolesti koje zahvataju druge organe i tkiva (njih oko 150) koje dovode do gubitka nervnih ćelija (neurona), a pošto se ove ćelije praktično ne obnavljaju, kod većine ovih bolesti, vremenom dolazi do pogoršanja tri pomenuta domena demencije (kognicija, ponašanje, aktivnosti svakodnevnog života).

Dva najčešća oblika demencije su Alchajmerova bolest i vaskularna demencija.

01:20

Predsednica udruženja o leku za Alchajmerovu bolest

(Espreso/Novi.ba/prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.