Zaboravite na precvetale hortenzije: Uz ove sorte imaćete jesenju baštu iz snova - zanemećete kada ih vidite
Hortenzije, Foto: indycoltsfan / Stockimo / Alamy / Alamy / Profimedia Slično

savršeno

Zaboravite na precvetale hortenzije: Uz ove sorte imaćete jesenju baštu iz snova - zanemećete kada ih vidite

Hortenzije se ubrajaju među najlepše vrste cveća, a njihov potencijal do punog izražaja dolazi u kasno leto i ranu jesen

Objavljeno:

Hortenzije krase svaku baštu svojim moćnim, glomaznim cvetovima, a nekoliko sorti nastaviće sa cvetanjem još nekoliko narednih nedelja, stvarajući predivne prizore u kombinaciji sa jesenjim bojama.

Ako ste među onima koji vole živopisnu baštu i žele da njene čari što duže traju, možda je vreme da razmislite o sadnji nekih od raskošnih sorti hortenizije koje cvetaju i u jesen.

Ekspert Džastin Henkok ističe kako još nije kasno da posadite sorte "Limelight" i "Candy Apple", koje ne gube boju i prepoznatljivo bujan cvet ni u ranu jesen.

Kako razlikovati hortenzije?

"Sorte Hydrangea Macrophylla ponovno mogu da procvetaju u jesen, a Seaside Serenade Newport imaju cvetove koji traju nekoliko meseci", objasnio je hortikulturista, prenosi tportal.hr.

Ako se pitate da li će hortenzije koje već imate kod kuće cvetati i tokom jeseni, Henkok je objasnio da je to prilično lako prepoznati - čak i pre nego što sezona počne.

"Lišće ovih sorti je obično drugačije. Sorte Hydrangea Macrophylla najčešće imaju mnogo veće listove i cvetove koji se češće razvijaju u razgranatom nego u zaobljenom grozdu.

Osim toga, ako je cvet plav ili varira između plave, ljubičaste i roze, najverovatnije imate tip Macrophylla".

Sorte hortenzije koje cvetaju i u jesen

Hortenzije sorti: Limelight, Grandiflora, Pink Diamond, Annabelle, Endless Summer, Hydrangea Quercifolia i Hydrangea Serrata mogu da ulepšaju vašu baštu i kada nastupe jesenje boje.

Briga o jesenjim cvetovima

Kada je reč o održavanju hortenzija koje cvetaju u jesen, briga je gotovo ista kao u slučaju letnjih sorti.

Obično uživaju u suncu (Hydrangea Paniculata biće bolja s više svetla nego Hydrangea Macrophylla), iako potrebe za orezivanjem mogu da se razlikuju.

Na primer, prvo mogu da se orežu u kasnu zimu i rano proleće, dok je kasnije - ako ne procvetaju - najbolje orezati ih odmah nakon što cvetovi uvenu početkom do sredine leta.

Sve hortenzije preferiraju tlo koje je bogato organskom materijom, a potrebno ih je zalivati da zemlja postane vlažna, ali ne i mokra.

Bonus video:

03:01

Oko 70 odsto šljive završi u rakijskim kazanima

(Esprso / Blic žena / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.