Ako i vi imate nesanicu tokom leta - evo šta treba da radite: Par načina koji rešavaju problem u sekundi
Evo šta da radite, Foto: Sergey Mironov / Alamy / Alamy / Profimedia

MORATE ZNATI

Ako i vi imate nesanicu tokom leta - evo šta treba da radite: Par načina koji rešavaju problem u sekundi

Letnja nesanica zaista postoji, odnosno teže je spavati leti nego u drugim godišnjim dobima

Objavljeno:

Ako ste primetili da se tokom letnjih meseci više okrećete u krevetu i da teže zaspite nego inače, i to ne samo tokom toplotnog talasa, niste jedini. Letnja nesanica zaista postoji, odnosno teže je spavati leti nego u drugim godišnjim dobima.

Prema mišljenju dr Karleari Vajs, naučnici koja se godinama bavi proučavanjem procesa spavanja i jedna je od najpriznatijih u ovoj oblasti, letnja nesanica nije isto što i obična nesanica.

Na san utiče produženo trajanje dnevnog svetla tokom leta i njegove implikacije na prirodnu proizvodnju melatonina.

Na san utiče produženo trajanje dnevnog svetla tokom leta i njegove implikacije na prirodnu proizvodnju melatonina
Na san utiče produženo trajanje dnevnog svetla tokom leta i njegove implikacije na prirodnu proizvodnju melatoninafoto: Profimedia

Melatonin je hormon koji naše telo prirodno proizvodi u pravo vreme da bi podržao san, zahvaljujući glavnom biološkom satu u našem mozgu. Ovaj biološki sat koristi informacije iz tela i okoline da prepozna pravo vreme za hormone, metabolizam i san. Svetlost doživljava kao signal da ostane budan i „blokira“ melatonin.

Dr Vajs kaže da raniji izlasci sunca tokom leta signaliziraju našem mozgu da je vreme da se probudi, a kasniji zalasci odlažu oslobađanje melatonina. Rezultat je kraće trajanje sna i više problema sa uspavljivanjem.

Više temperature takođe mogu doprineti lošem kvalitetu sna tokom leta. U normalnim uslovima telesna temperatura pada pre spavanja, dajući mozgu signal da spava. Međutim, tokom leta visoke temperature utiču na prirodnu termoregulaciju u našem telu, duže održavaju visoku temperaturu i otežavaju sam čin spavanja.

Takođe, dodatni faktor koji se često zanemaruje su promene u našem rasporedu. Tokom leta obično provodimo više vremena napolju, pokušavamo da učestvujemo u što je moguće više aktivnosti sa porodicom i prijateljima i jedemo kasnije nego obično.

Naravno, kada tome dodamo i putovanja tokom odmora, stvar se još više komplikuje, pa česte promene rasporeda „zbunjuju” naš telesni sat i utiču na kvalitet sna.

Kako možemo pomoći sebi?

Dugotrajno izlaganje nesanici može biti pogubno po naše zdravlje, a osim toga, u velikoj meri utiče na naše raspoloženje. Ako danima i nedeljama ne možete da spavate kao i obično i imate osećaj da ćete „poludeti“, evo kako možete sebi da pomognete.

Držite se rasporeda, koliko je moguće

Držite se rasporeda, koliko je moguće
Držite se rasporeda, koliko je mogućefoto: Profimedia

Dok letnji dani mogu biti užurbani, dr Vajs kaže da možemo imati koristi od izvesne doslednosti.

„Počnite sa doslednim rasporedom obroka, aktivnosti i spavanja. U redu je malo odstupiti u nekim prilikama, posebno tokom letnjih izlazaka ili na plaži, ali što je doslednije, to bolje za biološki sat”, savetuje ona.

Dobro zatamnite sobu u kojoj spavate

Najmanje sat vremena pre spavanja izbegavajte izlaganje jakom svetlu, bilo prirodnim ili elektronskim uređajima. Koristite zavese i masku za spavanje da biste smanjili svetlost.

Maska će vam posebno dobro doći, u kombinaciji sa čepićima za uši, ako ste na putovanju ili se u neposrednoj blizini vašeg doma odvija neko od bučnih letnjih dešavanja.

Ohladite prostoriju

Koristite ventilator ili klima uređaj da smanjite sobnu temperaturu. Lagane posteljine takođe pomažu u održavanju niže telesne temperature.

Istuširajte se toplom vodom

Iako se u početku čini logičnijim tuširanje hladnom vodom, topli tuš je efikasniji kada je u pitanju priprema za odmor. Tokom tuširanja toplom vodom temperatura tela se povećava.

Kao rezultat toga, odmah nakon tuširanja, prirodni proces termoregulacije će sniziti telesnu temperaturu na nižu tačku. Pad telesne temperature signalizira mozgu da spava.

Imajte svoju rutinu

Leto može biti stresno. Iako većina ljudi jedva čeka i nada se da ih tokom leta očekuje sasvim drugačiji život, stvarnost je često sušta suprotna, a visoka i neispunjena očekivanja mogu dovesti do stresa.

Imajte svoju rutinu
Imajte svoju rutinufoto: Profimedia

Osim toga, ako imate decu, onda znate da je letovanje sa decom sve samo ne opuštajuće.

Zato je važno da pre spavanja odvojite bar 10 minuta za sebe. Topli tuš, nanošenje krema i kratka meditacija mogu biti dobra odskočna daska, prenosi Zadovoljna.hr.

Dodatni savet: Prema mišljenju dr Vajs, ako se osećate pospano tokom dana i imate poteškoća da pratite svoje svakodnevne aktivnosti i borite se sa nesanicom najmanje tri puta nedeljno tokom nekoliko nedelja, vreme je da posetite lekara koji može da vam prepiše tablete za spavanje ili predložiti neke prirodne izvore melatonina.

Bonus video:

05:18

BRZE VESTI 01.09.2024.

(Espreso / N1 / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.