FBI otkrio mračnu tajnu Nikole Tesle: Objavljena jeziva dokumenta o zrakama smrti, cela istina izašla na videlo
Nikola Tesla, Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

šok

FBI otkrio mračnu tajnu Nikole Tesle: Objavljena jeziva dokumenta o zrakama smrti, cela istina izašla na videlo

Dokumenti na koje se dugo čekalo potvrđuju i da je FBI planirao da uhapsi Teslinog člana porodice, za koga su verovali da želi da se domogne vrednih beleši.

Objavljeno: 10:19h

FBI 2016. godine objavio je do tada strogo čuvane informacije o neprocenjivo vrednim beleškama Nikole Tesle koje su zaplenjene nakon smrti genija.

Američka vlada došla je u posed puna dva kamiona njegovih stvari posle Tesline smrti. O tome je pre nekoliko godina detalje objavio američki FBI.

Poverljivi dokumenti (možete ih pogledati ovde) objavljeni su na osnovu Zakona o slobodi informacija i potvrđuju osporavane navode da je FBI zaplenio Teslinu imovinu, ali i otkrivaju da je vlada SAD-a zaista bila zainteresovane za njegove „zrake smrti”“ – oružje koje je Tesla navodno osmislio. Dokumenti na koje se dugo čekalo potvrđuju i da je FBI planirao da uhapsi Teslinog člana porodice, za koga su verovali da želi da se domogne vrednih beleši.

U pitanju je Sava Kosanović, Teslin rođak, diplomat, kasnije i ministar unutrašnjih poslova Kraljevine Jugoslavije. Takođe, sve ove godine verovalo se da je Nikola Tesla umro u 85. godini života u svom apartmanu u hotelu Njujorku 7. januara 1943. ali novoobjavljeni dokumenti navode da je umro zapravo 8. januara.

Među papirima se mogu naći i detalji o tome kako je američka vlada pokupila svu Teslinu imovinu, zapečatila sve papire i prenela ih u skladište na Menhetnu.

Nikola Tesla
foto: PRINTSCREEN YOUTUBE / GRETTA GRETTATV

Među objavljenim dokumentima je i pismo upućeno J. Edgar Hooveru, prvom direktoru FBI-ja, u kojem se ističe važnost članka u kojem Tesla govori o „zraku smrti“ i njegovom potencijalnom ‘ključnom značaju’ za buduća ratovanja. Preporučuje se da Tesla „konstantno bude pod nadzorom“, kako bi se zaštitio od „stranih neprijatelja“ koji bi mogli biti zainteresovani za „tajnu o tako neprocenjivom instrumentu“.

Drugi dokumenti pokazuju da je Kosanović koga Tesla „nije voleo“, pokušao da dođe do tih važnih dokumenata i nacrta. FBI je strahovao da će Kosanović proslediti „informacije neprijateljima“.

Među dokumentacijom koja je klasifikovana kao obaveštajna, navodi se i opis situacije nakon Tesline smrti, kada je Kosanović sa saradnicima uzimao stvari iz Teslinog sefa, a tu je i predlog agenta FBI-ja da se Kosanovića optuži za provalu i uhapsi. „…rečeno nam je da bi trebalo da osiguramo materijal koji je navodno uzeo Kosanović, jer je, ukoliko je to zaista velika tajna, od velike važnosti da ne dospe u novine, gde bi neprijatelji mogli dobiti uvid u materijal“, navodi se. Memorandum u dokumentima FBI-ja datiran je na 9. januar 1943. i u njemu stoji da je Tesla izvodio brojne eksperimente u vezi za bežični prenos struje, „poznat kao zraka smrti“.

Teslin štićenik Bloyce Fitzgerald rekao je u razgovoru s jednim američkim državnim predstavnikom, da mu je Tesla samo mesec dana pre svoje smrti rekao da je te eksperimente usavršio.

Fitzgerald je takođe govorio o nekakvom revolucionarnom dizajnu torpeda. Ranije se mislilo da „zrak smrti“ ne postoji, a FBI je tvrdio da niko od njihovih agenata nije istraživao Tesline dokumente, niti imao u posedu bilo kakav njegov dokument. Među dokumentacijom koju su obaveštajci prikupljali o Tesli nalaze se i bizarne stvari – tu je i jedno pismo iz pedesetih godina, u kojem se govori o njegovim izumima, kao i mašini koja je napravljena po njegovim nacrtima 1950. godine kojom se održavala „interplanetarna komunikacija“ i „komunikacija sa svemirskim brodovima“. „Svemirci su posetili Tesline tehničare više puta i rekli su nam da je on sa Venere, da je donesen na ovu planetu 1856. godine kao beba i da je ostavljen kod gospodina i gospođe Tesle u dalekoj planinskoj regiji koja se danas zove Jugoslavija“, piše u tom pismu.

02:45

TESLA U IZGORELOJ LABORATORIJI NAPRAVIO NAJVAŽNIJE STVARI ZA ČOVEČANSTVO?! Naučni centar ima zanimljiv zaštitni znak

(Espreso/ nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.