ISPOŠTUJTE OBIČAJE
Tradicionalna pogača koja se obavezno mesi za Veliku Gospojinu: Pravi hrišćani je jedu sa porodicom za sreću i mir
Tradicija kod nas kaže da za velike hrišćanske praznike treba ispoštovati i neke običaje koji se često odnsoe i na sama jela koja se jedu na taj dan
Veuje se da uz ručak na Veliku Gospojinu treba napraviti posna jela, jer pada na dan kada se posti - u sredu, da treba napraviti i čuvenu pogaču kako bi ukućani imali sreće i mira.
Donosimo vam recept za velikogospojinsku pogaču koju vernici treba da umese na ovaj praznik:
Potrebni sastojci
- brašno - oko 1 kg
- kvasac - 7 g suvi
- šećer - 3 kašike
- jaja - 4 komada
- kiselo mleko - 3 kašike
- ulje - 3 kašike
- sol - 2 kašičice
- sveže mleko - 2 šolje
Način pripreme
U posudu sipajte oko 50 mililitara mlake vode. U to se dodaje suvi kvasac, šećer i brašno, tako da se dobije gusta kaša. Smesa se promeša. Ostavite na toplom mestu 10-15 minuta da se aktivira.
U međuvremenu, prosejte brašno u veliku posudu. Pravi se udubljenje u brašnu. Umutite jaja, odvojite dva žumanca u manju posudu za premazivanje praznične pogače.
Dodajte so i ulje. Sipajte sveže mleko, a 2 kašike od njega se dodaju u ostavljena žumanca. U njih se dodaje nekoliko kapi ulja i promeša se. Ova mešavina se ostavlja na stranu dok pogača ne bude gotova.
U posudu sa brašnom se dodaje aktivirani kvasac i postepeno se mesi mekano testo. Mesiti na pobrašnjenoj površini. Ostavlja se u pobrašnjenoj posudi. Umota se novinama i krpom i ostavi na toplom mestu oko sat vremena da naraste.
Nadošlo testo se mesi ponovo. Sasvim mali deo je izdvojen za dekoraciju. Odvoji se mala loptica koja će poslužiti za centar pogače.
Preostalo testo je podeljeno na dva skoro jednaka dela, od kojih jedan može biti malo veći. Pripremite nauljenu tepsiju. Ostavljena mala lopta se postavlja u sredinu. Uzima se manja od preostale dve lopte i deli se na još dve.
Jedan deo se zasvije kao dugačak fitilj. Drugi deo se razvije na pobrašnjenoj podlozi u pravougaonik iste dužine da zaobiđe srednju loptu. Na razvijeni pravougaonik stavlja se formirani fitilj.
Obostrano se iseku trake poput pipaka (isti broj sa obe strane), debljine oko 1 cm. Fitilj se uvija sa obe strane naizmenično, preklapajući pipke, i na kraju izgleda kao pletenica.
Ovaj deo je spreman i postavljen u krug oko srednje lopte. Odvojena najveća lopta se razvije u krug. Isecite na 16 kriški kao picu. Svaki od njih se uvije od širokog ka tankom delu kao kiflica. Ređaju se oko već napravljene podloge pogače.
Ponovo se umotava novinama i krpom i ostavi da se diže na toplom mestu. Dekoracija je u pripremi. Ostavljena mala kuglica testa se dalje mesi sa brašnom da se dobije čvršće testo. Razvijte testo i isecite oblik krsta.
Od ostatka razvijenog testa formiraju se ležerne ružice preklapanjem latica jedne na drugu.
Nakon što je pogača narasla, premažite je ostavljenom mešavinom žumanaca, svežeg mleka i ulja. Odozgo stavite pripremljenu dekoraciju i pecite na 150 stepeni duže da se ravnomerno ispeče spolja i iznutra.
Spremnost se proverava čačkalicom. Izvaditi iz rerne, poprskati sa malo vode i umotati u novine i krpu na kratko da omekša.
Pogača za Veliku Gospojinu sa svežim i kiselim mlekom se vadi iz tepsije i servira, a verujte mi, nestaje za sekund.
Bonus video:
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!