Nutricionista otkriva 3 dezerta dobra za probavu i zdravlje: Jedite slatko i ne brinite o kilogramima
Kolač, Foto: Printscreen Youtube

recept

Nutricionista otkriva 3 dezerta dobra za probavu i zdravlje: Jedite slatko i ne brinite o kilogramima

Nutricionistkinja i dijetetičarka Krutika Nanavati podelila je četiri takva deserta koja možemo konzumirati bez narušavanja zdravlja crevnog mikrobioma

Objavljeno:

Zdravlje creva je od ključne važnosti za celokupnu dobrobit organizma, jer utiče na sve, od varenja do imunološkog sistema, pa čak i na mentalno zdravlje. Održavanje uravnoteženog mikrobioma u crevima ključno je za promovisanje dobrog zdravlja.

Deserti bogati proteinima mogu igrati važnu ulogu u očuvanju zdravlja creva, posebno ako sadrže sastojke poput jogurta, orašastih plodova ili vlakana. Ovi deserti ne samo da zadovoljavaju potrebu za slatkim, već i pružaju hranljive materije koje podržavaju zdravlje creva podstičući rast dobrih bakterija i poboljšavajući varenje.

Nutricionistkinja i dijetetičarka Krutika Nanavati podelila je četiri takva deserta koja možemo konzumirati bez narušavanja zdravlja crevnog mikrobioma.

Puding na turski način, Puding
foto: Printscreen/Youtube/ Super recepti

1. Grčki jogurt parfe

Grčki jogurt parfe je koristan za zdravlje creva, prvenstveno zbog probiotika prisutnih u grčkom jogurtu. Probiotici su korisne bakterije koje pomažu u održavanju zdrave ravnoteže mikrobioma u crevima, podržavaju varenje i jačaju imuni sistem.

"Grčki jogurt parfe kombinuje kremastu teksturu jogurta sa slatkoćom svežeg bobičastog voća i hrskavošću orašastih plodova ili semenki, pružajući ravnotežu proteina, ugljenih hidrata i zdravih masti," kaže Nanavati za SheFinds.

2. Puding od čia semenki

Čia semenke su bogate omega-3 masnim kiselinama koje imaju protivupalna svojstva i mogu pomoći u smanjenju upala u crevima, poboljšavajući celokupno zdravlje varenja.

"U kombinaciji sa biljnim mlekom i zaslađivačem po vašem izboru, čia semenke stvaraju gustu teksturu sličnu pudingu, kojoj možete dodati voće ili orašaste plodove za dodatni ukus i hranljivost," naglašava nutricionistkinja.

3. Sveži sir i voće

Sveži sir, u kombinaciji sa voćem bogatim vlaknima i vitaminima, poboljšava zdravlje creva obezbeđujući prebiotike – vlakna koja hrane dobre bakterije u crevima.

Nanavati ističe: "Sveži sir je dobar izvor proteina i kalcijuma, dok voće obezbeđuje esencijalne vitamine, minerale i vlakna."

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.