Stručnjaci otkrili koje je jelo je najzdravije: Avokado i borovnice su prevaziđeni - ovo treba da jedite svaki dan
Da li ste znali za ovo?, Foto: Printscreen YouTube/Restoran Lovački dom Valjevo

morate znati

Stručnjaci otkrili koje je jelo je najzdravije: Avokado i borovnice su prevaziđeni - ovo treba da jedite svaki dan

U svetu je ove godine gastronomski i nutricionistički hit povrće koje je kod nas omiljeno u raznim varijantama – kupus

Objavljeno:

U svetu je ove godine gastronomski i nutricionistički hit povrće koje je kod nas omiljeno u raznim varijantama – kupus. Ako pogledate kulinarske kanale na društvenim mrežama videćete veliki broj kuvara koji spremaju kupus na razne načine.

Kupus na roštilju

Ovo lisnato povrće može da se priprema na roštilju i tada dobija mesnatu teksturu i odličan ukus koji može da se poboljša brojnim marinadama ili prelivima.

Kupus je povrće koje je u trendu i to sa razlogom. Ima značajnu nutritivnu vrednost – sadrži vlakna, polovinu potrebne dnevne doze vitamina K, trećinu potrebne dnevne doze vitamina C i deset odsto od potrebnog dnevnog unosa folne kiseline.

Kupus je povrće koje je u trendu i to sa razlogom. Ima značajnu nutritivnu vrednost
Kupus je povrće koje je u trendu i to sa razlogom. Ima značajnu nutritivnu vrednost foto: RINA

Ovo lisnato povrće takođe sadrži određene količine mangana, vitamina B6, kalcijuma, kalijuma, vitamina A, gvožđa i riboflavina.

Kupus je zeljasta biljka koja pripada istoj porodici kao i brokoli, karfiol, zelje i kelj. Ovo povrće sadrže jedinjenja koja se bore protiv raka i ima moć da drži upalu pod kontrolom, smanjujući rizik od srčanih problema.

Kupus može varirati u boji od zelene do crvene i ljubičaste, a listovi mogu biti glatki ili naborani. Kupus ponekad može biti i na lošem glasu – ne vole svi ovo povrće u kuvanom obliku. To je uglavnom zato što kada je prekuvan, kupus može da ispusti neprijatan sumporni miris.

Ali, ako se pravilno kuva, ovo povrće može biti veoma ukusno i može doprineti raznovrsnosti vaše ishrane. Osim što smanjuje upale, kupus sadrži antocijanine zdrave za srce, koji pripadaju porodici flavinoida.

Kupus snižava holesterol

Kupus snižava holesterol
Kupus snižava holesterolfoto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Studija iz 2013. u časopisu Circulation koja je obuhvatila 93.600 žena, otkrila je da oni sa većim unosom hrane bogate antocijaninom imaju manji rizik od srčanog udara.

Kupus može da smanji i nivo holesterola. Rastvorljiva vlakna pomažu u snižavanju lošeg holesterola tako što se vezuju za supstancu u crevima i sprečavaju da se apsorbuje u krv. Ali, s druge strane, ako jedete puno kupusa, to može izazvati nadimanje i pojavu gasova, zahvaljujući visokom sadržaju vlakana.

Dijetetičarka i kuvarica Laura Gerati rekla je da je kupus svestrano povrće, koje je mesnato i može se jesti kao glavno jelo.

Preporuka kuvara je da kupus ispečete na roštilju i da mu se doda kiseli limunov sok ili začinsko bilje. Najpopularniji način jedenja kupusa je salata od kupusa, a treba imati na umu i da ova popularna namirnica ima malo kalorija, prenosi Daily Mail.

Bonus video:

01:49

POZNATI KUVAJU U EMISIJI MAJKE I SNAJKE Recept za pileća krilca sa pivom kakve dosad niste probali, za sam kraj VIP nedelje

(Espreso / Krstarica / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.