Ovo je pravi razlog zašto psi naginju glavu kad razgovarate sa njima: Srbi ostali u potpunom šoku kada su čuli
Evo zašto to rade, Foto: Profimedia

auu

Ovo je pravi razlog zašto psi naginju glavu kad razgovarate sa njima: Srbi ostali u potpunom šoku kada su čuli

Vlasnici pasa ističu da je naginjanje glave kod pasa jedan od najslađih trenutaka u suživotu sa njima, a ova simpatična radnja zapravo otkriva mnogo više nego što mislite.

Objavljeno:

Pas, između ostalog, ovako reaguje na vaše reči, pa će mnogi vlasnici reći da u tim trenucima imaju osećaj kao da će njihov ljubimac progovoriti i odgovoriti na njihovo pitanje.

Psi su u stanju da prepoznaju određene delove ljudskog jezika, tako da kada vaš pas nagne glavu kada mu pričate, on najverovatnije pažljivo sluša da čuje određene reči i modulacije koje povezuje sa zabavnim aktivnostima poput jela i igranja.

Tako će, na primer, nagnuti glavu ako mu kažete „idemo“, ponesete loptu ili poslasticu, i na taj način će vam pokazati da tačno zna šta sledi, ali i da se veoma raduje što to čuje.

Drugi razlog može biti vizuelna adaptacija. Psi sa dugim njuškama mogu nagnuti glavu da bolje vide naše izraze lica ili gestove, što im pomaže da protumače naše namere.

Drugi razlog može biti vizuelna adaptacija
Drugi razlog može biti vizuelna adaptacijafoto: Tierfotoagentur / Alamy / Alamy / Profimedia

Ova reakcija takođe može biti rezultat pozitivnog pojačanja. Naime, kada vlasnici saosećajno reaguju na naginjanje glave, psi to mogu da počnu češće da rade jer prepoznaju da to izaziva pozitivnu reakciju.

Psi su neverovatno dobri u čitanju i reagovanju na ljudski govor tela i glas. Kada izgrdite psa da jede nešto što ne bi trebalo, on će nagnuti glavu – da vas zavede i omekša, ali i da vam pokaže da mu je (manje-više) žao zbog slatke greške koju je napravio. Isto važi i kada hvalite psa, piše Zadovoljna.hr.

Naginjanje glave psa takođe može imati veze sa strukturom njegovog uha. Iako psi mogu da osete frekvencije koje ljudsko uho ne čuje, njihova sposobnost da otkriju izvor zvuka je manje precizna od naše.

Mozak psa procenjuje izuzetno male razlike u vremenu potrebnom da zvuk dopre do svakog uha, tako da im mala promena položaja glave pruža korisne senzorne informacije.

Stoga, neki stručnjaci veruju da kada psi nagnu glavu, oni podešavaju svoje uho ili spoljašnje uvo kako bi bolje razaznali odakle dolazi zvuk.

Bonus video:

01:12

RODITELJI SU KRIVI ZA VUČJAKA KOJI JE ISKASAPIO LICE DEVOJČICI? Stručnjak analizira: Ostavili su dete samo, pas je imao okidač!

(Espreso / N1 / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.