Znate li čemu služi trouglić na dukserici? Pašćete u nesvest kada čujete koja mu je funkcija, šok
Trougao na dukserici, Foto: Printscreen/Instagram/fashionary

šok

Znate li čemu služi trouglić na dukserici? Pašćete u nesvest kada čujete koja mu je funkcija, šok

Poznata u modnoj industriji kao V-šav, mala trouglasta zakrpa nije čisto dekorativna jer je prvobitno uvedena da duksericama da lepu siluetu.

Objavljeno:

Ako malo obratite pažnju, primetićete da skoro sve dukserice imaju mali ukrasni trougao ušiven ispod okovratnika, a vrlo je verovatno da ćete ostati u čudu kada saznate da zapravo ima funkciju.

Poznata u modnoj industriji kao V-šav, mala trouglasta zakrpa nije čisto dekorativna jer je prvobitno uvedena da duksericama da lepu siluetu.

Proizvođač odeće Russell Athletic je na svom sajtu objasnio da je trougao korišćen i za upijanje znoja, kada se zakači deblji komad pamuka, kako prenosi Daily Star.

Dukseve je davne 1926. godine izumeo fudbaler Bendžamin Rasel Džunior, a deblji trouglasti komad pamuka ubrzo je postao prepoznatljiv detalj za jednostavne dukseve.

Na njihovoj veb stranici Russell Athletic piše:

„Originalna izmišljena dukserica je najsličnija onome što nazivamo duksom sa okruglim izrezom, kao što je prikazano malim V-šavom oko kragne. Ovaj deblji, trouglasti komad pamuka bio je karakteristični detalj za jednostavne okovratnike koji su imali funkciju da skupe znoj i kontrolišu rastezanje kragne nakon godina nošenja.“

„Danas se dukserica sa okruglim izrezom opisuje kao labav pulover sa dugim rukavima i bez kragne. Ovaj pamučni gornji deo ima elastične manžetne i obično se nosi tokom sportskih aktivnosti.”

Nedugo nakon što je Russell Athletic izumeo duks, pojavila se i kapuljača. Ista tehnologija i detalji su potom prošiveni kapuljačom. Iako je bogata istorijom, tokom vremena upotreba dukserice se proširila od samo atletske odeće do svestranog modnog komada. Sve je u tome kako ga nosite.”

Iako je danas više estetski detalj, u vreme kada je Bendžamin Rasel izumeo duks 1926. V-šav je imao praktičnu svrhu.

„Dukserica je prvobitno kreirana kao fudbalski dres, a deo toga je V-šav dizajniran sa debljim komadom pamuka da upije znoj. Pored toga, pojačani šavovi su pomogli da se održi oblik oko vrata”, piše na njihovom sajtu.

02:05

Vladmir Vuković smršao 121 kilogram za godinu dana

(Espreso/city magazin/prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.