Božanstvena pita Galaktoboureko po receptu starih Grkinja: Izgledom najsličnija baklavi, a ukus deset puta bolji
Grčka pita sa kremom, Foto: Printscreen/youtube/Greek Cuisine

topi se u ustima

Božanstvena pita Galaktoboureko po receptu starih Grkinja: Izgledom najsličnija baklavi, a ukus deset puta bolji

Iako je možda prva asocijacija na pomen Grčke giros ili musaka, svakako da odmah potom idu i misli o fantastičnim poslasticama koje se u Srbiji svakodnevno spremaju

Objavljeno:

Za sve ljubitelje slatkiša nije nepoznanica da Grčka uz Tursku ima najbolje kolače i poslastice, što tradicionalne, što svoje varijante uveliko poznatih kolača.

Jedan od specijaliteta koje svaka Grkinja redovno sprema jeste čuveni kolač odnosno pita, galaktoboureko, što bi kod turskih a i srpskih domaćica bilo napribližnije baklavi, iako je zovi u grčka krempita koja naravno nikako ne liči na baklvau.

Iako smo navikli na njihove savršene girose ili musake sa spanaćem i sirom, ne treba zapostaviti ni kolače i kolače koje dolze baš iz ove zemlje i često ih stare domaćice i dalje čuvaju po sveskama.

Ova slatka pita sa kremom je vrlo ukusna i manje jaka i slatka nego pomenuta baklava jer se nema oraha koji daju jačinu.

Sastojci za grčku pitu galaktoboureko:

  • puter - 200 g
  • kore za pitu - 500 g tanke
  • šećer - 150 g
  • jaja - 5 komada
  • mleko - 1 l
  • vanilin šećer - 2 kesice
  • pšenični griz - 100 g

Za preliv:

  • pomorandže - 2 komada
  • šećer - 2 šolje
  • voda - 2 šolje
Tradicionalna grčka pita sa kremom
Tradicionalna grčka pita sa kremomfoto: Printscreen/youtube/Greek Cuisine

Priprema čuvene grčke pite:

U šerpu na paru sipajte ceo litar mleka i ostavite da se kuva dok ne provri, pa potom dodajte griz, pazeći da se ne naprave grudvice.

Skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.

U međuvremenu umutiti belanca sa šećerom i vanilin šećerom, pa zatim dodajte i žumanca, a u toku mućenja dodajte i puter oko 50 grama.

Pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji.

Četvrtast pleh pomažite uljem pa ređajte kore, tako što ćete svaku koru premazati otopljenim puterom i filovati.

Pecite u već zagrejanoj rerni na 180 stepeni do 40 minuta.

Dok je pita u rerni napravite preliv - istopite šećer sa 2 šolje vode, pa dodajte i sok od pomorandže i kuvajte još par minuta.

Kad pita bude gotova, prelijte je sokom i seckajte na kocke ili trouglove.

Bonus video:

05:56

ZASLADITE SE SLANINOM! Srbin Vlada napravio slatko od slanine: Za Kurir TV otkrio NAJČUDNIJI RECEPT za koji ste IKADA ČULI

(Espreso/T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.