topi se u ustima
Božanstvena pita Galaktoboureko po receptu starih Grkinja: Izgledom najsličnija baklavi, a ukus deset puta bolji
Iako je možda prva asocijacija na pomen Grčke giros ili musaka, svakako da odmah potom idu i misli o fantastičnim poslasticama koje se u Srbiji svakodnevno spremaju
Za sve ljubitelje slatkiša nije nepoznanica da Grčka uz Tursku ima najbolje kolače i poslastice, što tradicionalne, što svoje varijante uveliko poznatih kolača.
Jedan od specijaliteta koje svaka Grkinja redovno sprema jeste čuveni kolač odnosno pita, galaktoboureko, što bi kod turskih a i srpskih domaćica bilo napribližnije baklavi, iako je zovi u grčka krempita koja naravno nikako ne liči na baklvau.
Iako smo navikli na njihove savršene girose ili musake sa spanaćem i sirom, ne treba zapostaviti ni kolače i kolače koje dolze baš iz ove zemlje i često ih stare domaćice i dalje čuvaju po sveskama.
Ova slatka pita sa kremom je vrlo ukusna i manje jaka i slatka nego pomenuta baklava jer se nema oraha koji daju jačinu.
Sastojci za grčku pitu galaktoboureko:
- puter - 200 g
- kore za pitu - 500 g tanke
- šećer - 150 g
- jaja - 5 komada
- mleko - 1 l
- vanilin šećer - 2 kesice
- pšenični griz - 100 g
Za preliv:
- pomorandže - 2 komada
- šećer - 2 šolje
- voda - 2 šolje
Priprema čuvene grčke pite:
U šerpu na paru sipajte ceo litar mleka i ostavite da se kuva dok ne provri, pa potom dodajte griz, pazeći da se ne naprave grudvice.
Skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.
U međuvremenu umutiti belanca sa šećerom i vanilin šećerom, pa zatim dodajte i žumanca, a u toku mućenja dodajte i puter oko 50 grama.
Pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji.
Četvrtast pleh pomažite uljem pa ređajte kore, tako što ćete svaku koru premazati otopljenim puterom i filovati.
Pecite u već zagrejanoj rerni na 180 stepeni do 40 minuta.
Dok je pita u rerni napravite preliv - istopite šećer sa 2 šolje vode, pa dodajte i sok od pomorandže i kuvajte još par minuta.
Kad pita bude gotova, prelijte je sokom i seckajte na kocke ili trouglove.
Bonus video:
(Espreso/T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!