Ovo je zanimalo celu Srbiju! Evo da li prozore treba otvoriti ili zatvoriti po vrućinama
Prozor, Foto: Printscreen/Tik-Tok/property_genie_plymouth

znate li

Ovo je zanimalo celu Srbiju! Evo da li prozore treba otvoriti ili zatvoriti po vrućinama

Šta se preporučuje kada je vruće?

Objavljeno:

Da li je bolje ostaviti prozore otvorene ili zatvorene tokom celog dana? Mišljenja su podeljena. Neki kažu da je poželjno otvoriti prozore i pustiti da vazduh uđe unutra, dok drugi misle da će se bolje zaštititi od vrućine ako su zatvoreni. Pitanje je - da li je štetno da prozori budu zatvoreni baš ceo dan?

Istraživanja pokazuju da se kvalitet vazduha, posebno u manjim prostorima brzo pogoršava. U studiji koja je ispitivala kvalitet vazduha u spavaćoj sobi, u većini slučajeva izmeren nivo ugljen dioksida, značajno je premašio preporučene vrednosti. U nekim slučajevima bio je i do 75 odsto veći!

Loš kvalitet vazduha ne utiče negativno samo na san, već narušava opšte zdravlje, radnu efikasnost i koncentraciju. Istraživači Njujorškog medicinskog univerziteta proučavali su dve poslednje stavke. Oni su, naime, okupili 24 zdrave odrasle osobe u zatvorenoj prostoriji i testirali njihovu sposobnost za donošenje odluke na različitim nivoima koncentracije ugljen-dioksida. Analizom dobijenih rezultata, istraživači su otkrili da visoka koncentracija ovog prirodnog gasa značajno usporava misaone procese dobrovoljaca.

Nivo ugljen dioksida napolju je oko 380 na milion čestica, ali nivo u zatvorenom prostoru može biti mnogo veći (zbog disanja), u prenatrpanim kancelarijama ili salama za sastanke često dostiže 1.000, a ponekad i 3.000 na milion čestica, kažu istraživači.

Šta se preporučuje kada je vruće?

Zatvorenik, Zatvor, Prozor, Muškarac
foto: Vehbi Koca / Alamy / Profimedia

Zbog svega navedenog, važno je da se prostor provetri čak i kada je temperatura visoka. Zatvaranje prozora i spuštanje roletni tokom celog dana zbog rada klime poželjno je samo kada niko nije u kući. Ako pak provodite veći deo dana unutra, većina stručnjaka preporučuje da se prozori otvaraju nekoliko puta dnevno (najmanje po 5 minuta) čak i kada je napolju veoma toplo. Idealno je da napravite promaju i nakon toga odmah zatvorite prozore da biste se zaštitili od vrućine. Provetravajte u ranim jutarnjim satima i kasnim večernjim, kao i tokom noći. U ostalim periodima dana, poželjno je da prozori budu zatvoreni, posebno oni koji su izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti.

00:15

Prozor u EXpo 2027

(Espreso/najžena/prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.