Evo šta se dešava u ljudskom mozgu posle smrti: Sve objašnjeno u 30 sekundi, bićete van sebe od šoka
Foto: Printscreen/Tviter

šok

Evo šta se dešava u ljudskom mozgu posle smrti: Sve objašnjeno u 30 sekundi, bićete van sebe od šoka

Šta kaže nauka o tome šta se posle smrti dešava u našem mozgu?

Objavljeno:

Kada nastupi smrt, naši vitalni organi se gase, ali mnogi medicinski stručnjaci, te ustanove poput Klinike u Klivlendu, tvrde da se aktivnost mozga zapravo nastavlja i nekoliko minuta nakon smrti.

Iako je teško zamisliti ili razumeti šta se zaista dešava posle smrti, neverovatna digitalna simulacija koja je nedavno osvanula na društvenim mrežama, u 30 sekundi pokušava da na jednostavan način opiše šta se događa sa našim mozgom u trenutku kada umremo.

"Neposredno pre nego što umrete, vaš mozak ima nalet aktivnosti koji izaziva neku vrstu električnog talasa. Ovi talasi aktiviraju delove mozga koji su povezani sa pamćenjem i svešću i to može da traje i do dva minuta nakon smrti", navodi se na snimku.

"Pošto ne postoji biološki razlog da se to dogodi, neki istraživači veruju da je mozak kreiran tako da je unapred planirano da to uradi, dajući vam priliku da se poslednji put prisetite najvažnijih uspomena", dodaje autor ovog kratkog snimka Zak Films, koji se bavi digitalnim prikazom zanimljivih životnih misterija i odgovora na različita pitanja.

Mozak
foto: Profimedia

Da ovo nije tek puka izmišljotina, svedoči i kolektivna svest, odnosno iskustva brojnih ljudi koji su bili na ivici smrti, a koji su svedočili da im je u tom trenutku "ceo život proleteo pred očima".

Snimak je izazvao brojne reakcije, a većina tvrdi da je ova činjenica dirljiva, te tužna i lepa u isto vreme. "Kao da mozak pokušava da uteši tebe i sebe pre nego što umre koristeći tvoja najbolja sećanja", "Neverovatno je kako nam naš mozak bukvalno daje poslednju šansu da sagledamo svoj život i teši nas", neki su od komentara, prenosi "Unilad".

Šta kaže nauka o tome šta se posle smrti dešava u našem mozgu?

Ideja o tome da nam naš mozak nudi sećanja posle smrti istražena je u studiji "Surge of neurophysiological coupling and connectivity of gamma oscillations in the dying human brain" objavljenoj u naučnoj publikaciji "Proceedings of the National Academy of Sciences."

U ovoj studiji naučnici su detaljno analizirali moždanu aktivnost četiri osobe dok su umirale i pronašli bljeskove aktivnosti u njihovim mozgovima nakon što im je srce stalo.

Sem Parnija, pulmolog iz Langon Medicinskog centra na Univerzitetu Njujork, istakao je da istraživanje sugeriše "trag postojanja lucidne svesti".

Dr Adžmal Zema, neurohirurg sa Univerziteta u Luivilu, kaže da gama talasi mogu da signaliziraju da različiti delovi mozga rade zajedno kako bi u suštini stvorili sliku objekta ili sećanja.

On kaže da je to kako mozak to radi "jedna od najvećih misterija u neuronauci", ali da viđanje istih gama talasa kod umiruće osobe sugeriše da postoji biološki mehanizam za ideju da mozak reprodukuje sećanja u našim poslednjim trenucima.

01:38

PITALA ME SESTRA UBIJENOG POLICAJCA ... Dačić zanemeo na reči Nikoline sestre: Ona bi tako, a oni slave njegovu smrt!

(Espreso/blic žena/Prenela PV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.