savršena
Starinski recept za pitu sa jabukama na vodi: Ovako su je spremale naše bake, spolja hrskava, a iznutra mekana
Sočna i preukusna, pravićete i danima kada nije post
Ovo je najstariji recept za pitu sa jabukama, idealna je u vreme posta!
Potrebno je:
- 500 g gotovih kora za pitu
- 1 kg jabuka
- 200 mililitara kisele vode
- 1 puna kašika meda
- Po želji suvo grožđe, cimet, orasi…
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Odvojite na 5 mesta po 3 kore za pitu, pa ih razlistajte tako da svaki list bude odvojeno. Oljuštite pa izrendajte jabuke na krupno. U jednoj posudi pomešajte kiselu vodu sa medom, da se sastojci sjedine. Premažite prvu koru pa preko stavite drugu.
Premažite pa stavite treću. Premažite pa obilno nanesite jabuke. Urolajte pa prebacite na pleh, obložen papirom za pečenje. Ponovite postupak dok ne dobijete 5 rolata. Poprskajte mešavinom vode i meda. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, tj. dok ne porumeni. Gotovu pitu izvadite i prekrijte krpom. Ostavite da odmori i omekša. Pospite šećerom u prahu, secite i služite. Prijatno
Bonus video:
(Espreso / Trpeza / Prenela: I.O.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!