Ovo meso sa roštilja može izazvati rak ako se ne pazite: Zlo je na tanjiru, doktori otkrili koliko je nezdravo
Roštilj, Foto: AlexPhotoStock / Alamy / Alamy / Profimedia

OPREZ

Ovo meso sa roštilja može izazvati rak ako se ne pazite: Zlo je na tanjiru, doktori otkrili koliko je nezdravo

Važno je da izbegavate konzumiranje zagorele hrane kako biste smanjili izloženost ovim hemikalijama.

Objavljeno:

Prema Svetskom fondu za istraživanje raka, postoji povezanost između konzumacije mesa, ribe ili živine spremljene na roštilju i povećanog rizika od raka želuca.

Dijetetičarka Džulijet Kelou objašnjava da su uzročnici raka heterociklički amini (HCA), koji se formiraju kada se aminokiseline u hrani izlože ekstremno visokim temperaturama, kao što je slučaj sa roštiljanjem. Takođe, policiklični aromatični ugljovodonici (PAH), prisutni u dimu i vatri, doprinose ovom riziku.

Prema Kelou, važno je da izbegavate konzumiranje zagorele hrane kako biste smanjili izloženost ovim hemikalijama. Plamen nastaje kada masnoća kaplje na ugalj, pa je preporučljivo koristiti meso sa manje masnoće, ne pretrpavati rešetku i premestiti hranu na hladniji deo roštilja ako se vatra poveća.

Kuvanje hrane delimično pre roštiljanja može skratiti vreme izlaganja plamenu i dimu. Korišćenje friteze takođe može biti dobra alternativa.

Roštilj, Meso, Roštiljanje, Hrana
foto: Sebastian Duda / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema korejskom istraživanju, pripremanje hrane u fritezama sa vrućim zrakom sprečava stvaranje HCA u pilećim krilcima i svinjetini u poređenju sa roštiljanjem.

Pored toga, mariniranje mesa sa začinima poput đumbira, belog luka, ruzmarina i kurkume može smanjiti prisustvo HCA. Portugalska istraživanja su pokazala da mariniranje odreska u tamnom pivu pre pečenja na roštilju smanjuje PAH za 53%, dok jabukovo sirće smanjuje PAH u svinjetini pečenoj na žaru za 66%.

Takođe, tokom letnjih meseci dolazi do udvostručenja slučajeva trovanja hranom, što čini oprez tokom roštiljanja neophodnim. Veća je verovatnoća da će se konzumirati nedovoljno pečeno meso, ostavljena hrana na suncu ili doći do unakrsne kontaminacije između sirove i pripremljene hrane.

Da biste smanjili rizik, obavezno koristite čistu rešetku i temeljno obradite meso. Izbegavajte unakrsnu kontaminaciju držanjem sirovih i pripremljenih namirnica odvojeno, koristeći različite posude, daske za sečenje, tanjire i činije. Takođe, nikad ne koristite ostatke marinade od sirovog mesa za prelivanje delimično spremljenog mesa, kako piše Express.co.uk.

00:57

CELA DONJA VILICA MI JE PUKLA, MESO MI JE BILO NA ZUBIMA! Vera Matović PRVI PUT progovorila o teškoj saobraćajnoj nesreći

(Espreso/Najžena/express/Prenela P.V)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.