Svi se pitaju da li lubenica goji: Ovo je jedini ispravan odgovor koji moraze da znate
Lubenica, Foto: Bakina kuhinja

pažnja

Svi se pitaju da li lubenica goji: Ovo je jedini ispravan odgovor koji moraze da znate

Donosimo vam pravi odgovor na čuveno pitanje: da li lubenica goji?

Objavljeno:

Lubenica je omiljeno letnje osveženje, poznata po svom sočnom ukusu i sposobnosti da hidrira organizam tokom vrelih dana. Međutim, jedno pitanje često dolazi na um onima koji paze na svoju liniju, a to je: da li lubenica goji?

Lubenica je bogata vodom, čak 90 odsto njenog sastava čini voda, što je čini niskokaloričnim voćem.

U 100 grama lubenice nalazi se oko 30 kalorija, što je relativno malo u poređenju sa drugim voćem. Zbog visokog sadržaja vode, lubenica je prirodni diuretik, što znači da pomaže u eliminaciji viška tečnosti iz organizma, smanjujući nadutost.

Iako lubenica sadrži prirodne šećere, prvenstveno fruktozu, njen glikemijski indeks je relativno visok, što znači da može brzo podići nivo šećera u krvi. Međutim, zbog niskog kalorijskog sadržaja, potrebno je pojesti veću količinu lubenice da bi se unelo značajno više kalorija, što nije često slučaj.

Lubenica
foto: Tatyjna Ordasi / Alamy / Alamy / Profimedia

Važno je napomenuti da konzumacija lubenice umereno neće dovesti do povećanja telesne težine. Naprotiv, zbog visokog sadržaja vode i vlakana, ona može pomoći u osećaju sitosti, smanjujući potrebu za unosom visokokaloričnih grickalica. Osim toga, lubenica je bogata vitaminima A i C, kao i antioksidansima poput likopena, koji pomažu u zaštiti od oksidativnog stresa i održavanju zdravlja kože.

Tako da, slobodno možemo reći da lubenica ne goji, pod uslovom da se konzumira u umerenim količinama i kao deo uravnotežene ishrane. Ključ je u umerenosti!

Važno je naglasiti i da su eksperimenti kao što je dijeta sa lubenicom prilično velika glupost, koja može naneti dosta štete. Izbegavajte takve kvazi dijete, šta god da čujete o njima na društvenim mrežama.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Stil/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.