Ovaj deo u vašim kolima ima više bakterija nego wc šolja: Morate redovno da ga čistite kako ne bi izbegli bolest
Ilustracija, Foto: Profimedia

pažnja

Ovaj deo u vašim kolima ima više bakterija nego wc šolja: Morate redovno da ga čistite kako ne bi izbegli bolest

Uz ova rešenja, vaše vozilo biće čistije nego ikada pre

Objavljeno:

Da li ste znali da unutrašnjost vašeg automobila može imati veći broj mikroba nego prosečna toaletna daska? Možda zvuči neverovatno, ali to je istina.

Stručnjaci su identifikovali najprljavija mesta u automobilu i ponudili jednostavne savete za čišćenje koje svako može primeniti kako bi unapredio stanje svog vozila.

Auto sedišta i nasloni za glavu

Bilo da na njima sedite oznojeni, bolesni ili mokri, auto sedišta su posebno prljava i mogu sadržati od 300 do 650 bakterija samo na sedištima.

Takođe, više od 60% ljudi priznaje da jede u automobilu, što može dovesti do zarobljavanja čestica hrane u šavovima.

Nasloni za glavu, naročito tokom vrućih dana, lako mogu akumulirati prljavštinu, ulja i znoj sa vaše glave.

Ključ, Ključevi, Ključevi od automobila, Ključevi od auta, Automobil
foto: Profimedia

S obzirom na materijal od kojeg su napravljena, i sedišta i nasloni za glavu mogu tokom vremena upijati ove materije, pretvarajući ih u mesta za razmnožavanje klica i neprijatne mirise.

Rešenje: Počnite tako što ćete usisati sedišta kako biste se oslobodili skrivenih mrvice i čestica prašine.

Pobrinite se da usisate svaki kutak, uključujući prostor između naslona sedišta i jastučića.

Zatim pomešajte toplu vodu sa nekoliko kapi tečnosti za pranje sudova ili sirćeta i nežno istrljajte sedišta kružnim pokretima.

Za tvrdokorne mrlje poput povraćke, pospite mesto sodom bikarbonom i ostavite da deluje sat vremena pre nego što obrišete krpom od mikrovlakana.

Patosnice

Pošto se često završimo sa blatom, peskom ili čak izmetom na đonu naših cipela, auto patosnice brzo postaju jedno od najprljavijih mesta u automobilu, izlažući vas štetnim bakterijama poput ešerihije koli, što može uzrokovati probleme sa želucem i respiratorne tegobe.

Iako obično ne dodirujemo ovo područje, povremeno ispuštanje telefona, naočara i ključeva može nas dovesti u kontakt sa prljavštinom koju patosnice skrivaju.

Prašina, pesak i prosute tečnosti mogu duboko prodreti u vlakna, što može uzrokovati neprijatan miris i rast buđi.

Rešenje: Dobro protresite patosnice napolju kako biste uklonili labavu prljavštinu i ostatke, a zatim temeljno usisajte obe strane.

Da biste sprečili nakupljanje prljavštine, razmislite o držanju malog ručnog usisivača u automobilu za brzo čišćenje.

Pospite sodu bikarbonu po površini i obrišite četkom s čvrstim vlaknima koja može pomoći u uklanjanju prljavštine i osvežavanju vlakana.

Zatamljena stakla, Automobil
foto: Profimedia

Gepek

Gepek može brzo postati neuredan i prljav zbog redovne upotrebe, služeći kao mesto za prljave cipele, blatnjavu sportsku opremu i povremene krznene putnike.

Takođe je mesto gde skladištimo namirnice, opremu za piknik i kolica za bebe, što može izložiti hranu i osnovne stvari bakterijama poput Ešerihije koli i salmonele.

Rešenje: Potpuno ispraznite prtljažnik i dobro usisajte. Zatim pomešajte jednake delove vode i sirćeta u boci sa raspršivačem, lagano poprskajte tepih i ostavite da deluje 5 do 10 minuta pre nego što ga obrišete.

Ako se suočavate sa neprijatnim mirisima, ostavite posudu sa svežim talogom kafe u prtljažniku preko noći, to će upiti tvrdoglave mirise.

Dodatno, kora narandže će učiniti čuda svojim prirodnim uljima ne samo za maskiranje dugotrajnih mirisa, već i zbog prijatnog citrusnog mirisa.

Držači za čaše

Navika da bacate sitnice u držač za čaše ili povremeno prosipanje jutarnje kafe može stvoriti lepljivi talog koji privlači prašinu, prljavštinu i nečistoće.

Tamni, skučeni prostor pruža idealne uslove za razvoj bakterija.

Rešenje: Navlažite krpu ili sunđer blagim sredstvom za čišćenje i obrišite unutrašnje površine držača za čaše – stara četkica za zube može biti korisna za teško dostupna mesta.

Da biste sprečili lepljive ostatke i obuzdali rast bakterija, neka vam navika bude brisanje držača za čaše dezinfekcionim maramicama jednom nedeljno.

Ventilacioni otvori

Ventilacioni otvori često se zanemaruju prilikom čišćenja automobila jer se obično koriste tokom leta.

Međutim, ovi otvori mogu brzo postati leglo prašine, polena i drugih čestica u vazduhu, koje se s vremenom pretvaraju u sloj prljavštine koji može značajno uticati na kvalitet vazduha u vašem vozilu.

Nakupljanje vlage u filterima može podstaći rast bakterija i uzrokovati neprijatan miris iz ventilacionih otvora.

To znači da svaki put kada uključite klima-uređaj, možete izložiti sebe i druge ljude česticama koje mogu izazvati alergije i respiratorne probleme.

Rešenje: Koristite meku četku ili krpu za prašinu od mikrovlakana kako biste nežno uklonili prašinu i ostatke iz ventilacionih otvora – čista četkica može biti posebno korisna za čišćenje uskih prostora.

Za temeljnije čišćenje, pokušajte da koristite limenku komprimovanog vazduha da izduvate tvrdokorne čestice zarobljene dublje, a zatim obrišite površinu otvora vlažnom krpom da biste uklonili preostalu prljavštinu, piše Mirror.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.