Ova podmukla bolest je ubila poznatog pevača: Obdukcija otkrila šokantnu stvar, pogađa sve više Srba, a simptomi...
Džordž Majkl, Foto: Profimedia

pažnja

Ova podmukla bolest je ubila poznatog pevača: Obdukcija otkrila šokantnu stvar, pogađa sve više Srba, a simptomi...

Najčešće se masna jetra otkrije tek prilikom laboratorijske analize krvi, kad se provere parametri jetre

Objavljeno: 08:04h

Pevač Džordž Majkl je stradao od masne jetre, mada je tako glasio zvaničan nalaz obdukcije.

Svi su pretpostavljali da su kardiovaskularni problemi slavnog Britanca poticali od upotrebe narkotika i prevelike količine alkohola. Međutim, masna jetra može da nastane i kod onih koji ne konzumiraju alkohol, pa čak i kod dece.

Jetra je organ koji stvara depozite masnih naslaga u slučaju preterane konzumacije alkohola, ali i zbog prevelikih količina šećera koje organizam ne uspeva da potroši. Najopasniji detalj se krije u simptomima - u prvo vreme ih uopšte - nema!

Jetra
foto: Profimedia

Najčešće se masna jetra otkrije tek prilikom laboratorijske analize krvi, kad se provere parametri jetre. Jedino što se ponekad oseća jeste umor i neodređena nelagoda u gornjem desnom delu abdomena.

U prvoj fazi bolesti nisu potrebni nikakvi lekovi već je dovoljna promena životnih navika, čime će se situacija stabilizovati. To znači da treba smanjiti unos šećera, kako onih u kolačima, slatkišima, čokoladi i keksu, tako i onog "skrivenog" u sokovima, pa i "zdravog" u medu. Mnogi misle da med, kao zdrava namirnica, ne treba da bude ograničen u pogledu količine - mnogo greše.

Treba uvesti veće količine voća i povrća u ishranu, kao i namirnice bogate omega3 masnim kiselinama kao što su riba, čia i laneno seme. Neophodno je i radikalno smanjiti konzumaciju alkohola i povećati kretanje i drugu fizičku aktivnost.

02:12

INSULINSKA REZISTENCIJA NIJE BOLEST Endokrinolog tvrdi: Pouzdano se može dijagnostifikovati pomoću OVOG TESTA

(Espreso/lepa i srećna/Prenela PV.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.