Doktori otkrili 2 godine života kada ljudsko telo drastično propada: Za 1 ćete se začuditi, posle nje ništa nije...
Evo koje su godine u pitanju, Foto: Profimedia

šok

Doktori otkrili 2 godine života kada ljudsko telo drastično propada: Za 1 ćete se začuditi, posle nje ništa nije...

Znamo da se telo menja tokom vremena, ali nova istraživanja pokazuju da te promene mogu da budu daleko šokantnije nego što smo ranije mislili, te da su takođe prilično iznenadne . Naime, studija koju je sproveo Medicinski fakultet Stanford univerziteta otkriva da broj molekula i mikroorganizama u telu značajno raste ili opada u dva tačno određena trenutka u životu

Objavljeno:

Istraživači su utvrdili da se stanje u čovekovom organizmu drastično menja u dve specifične godine života - 44. i 60. godini! Ovaj zaključak doneli su nakon što su procenili hiljade molekula - uključujući RNK, proteine i metabolite - i njihove mikrobiome, a potom i kolekciju bakterija, virusa i gljivica koje žive u nama i na nama, kod ljudi od 25 do 75 godina, prenosi "Ny Post".

Istraživači su otkrili da 81 odsto molekula koje su proučavali pokazuju nelinearne fluktuacije, što znači da prolaze kroz veće promene u određenim periodima života u odnosu na druge. Rezultati studije objavljeni su danas, 14. avgusta, u naučnom magazinu "Nature Aging".

Naučnici tvrde da se ljudsko telo dramatično menja u dve tačno odrđene godine živote - 44. i 60. godini!

Naučnici tvrde da se ljudsko telo dramatično menja u dve tačno odrđene godine živote - 44. i 60. godini!
Naučnici tvrde da se ljudsko telo dramatično menja u dve tačno odrđene godine živote - 44. i 60. godini! foto: Profimedia

"Mi se ne mejamo samo postepeno tokom vremena; postoje neke zaista dramatične promene. Ispostavilo se da je sredina 40-ih vreme dramatičnih promena u ljudskom telu, kao i rane 60-e. I to je tačno bez obzira koju klasu molekula gledate", objašnjava Majkl Snajder, poznati genetičar, profesor na Stanfordu i vodeći autor studije.

Istraživači veruju da se ove dramatične promene ogledaju u značajnim transformacijama u telu. Tim eksperata proučavao je efekte molekularnih i mikrobnih promena nakon što su primetili da postoji nagli, a ne stalni porast rizika od razvoja stanja povezanih sa starenjem, kao što su Alchajmerova bolest i kardiovaskularne bolesti.

Istraživači veruju da se ove dramatične promene ogledaju u značajnim transformacijama u telu
Istraživači veruju da se ove dramatične promene ogledaju u značajnim transformacijama u telufoto: Profimedia

Naučnici tvrde da se ljudsko telo dramatično menja u dve tačno odrđene godine živote - 44. i 60. godini!

Tako je kod onih u 40-im godinama uočeno da se molekularne promene tiču broja molekula koji se odnose na alkohol, kofein, metabolizam lipida, kardiovaskularne bolesti, kožu i mišiće.

Kod onih u 60-im godinama promene su se odnosile na metabolizam ugljenih hidrata i kofeina, regulaciju imuniteta, funkciju bubrega, kardiovaskularne bolesti, kožu i mišiće.

Bonus video:

05:28

OVO VOĆE I POVRĆE DELUJE IMA BLAGORODNA SVOJSTVA TOKOM LETA! Doktor otkrio koje namirnice najviše prijaju organizmu po vrućinama

(Espreso / Blic žena / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.