Srbi, ovaj paradajz je najzdravji - Lekar otkrio kako utiče na organizam, a dodavanjem 1 začina postaje superhrana
Foto: PRINTSCREEN/INSTAGRAM/THEDIYHACKИHERBALREMEDIES.247

ovo morate znati

Srbi, ovaj paradajz je najzdravji - Lekar otkrio kako utiče na organizam, a dodavanjem 1 začina postaje superhrana

Sezona je svežih plodova paradajza, iskoristite je maksimalno, a najbolje bi bilo i da pripremite jednu količinu za zimu koja nam predstoji

Objavljeno: 09:23h

Paradajz – sočan, ukusan, osvežavajući i, što je najvažnije – zdrav! Malo kalorija, bez masnoća i sa puno vitamina. Šta nam više treba od zdravog povrća?

Paradajz je bogat hranljivim materijama, a njihova korist je još veća kada se paradajz kuva. Kuvanje pomaže u smanjenju nivoa masti u krvi, bržem oporavku posle vežbanja, zdravijoj koži i smanjenju rizika od raka.

U knjizi „Samo jedna stvar“, dr Majkl Mozli istražuje ovaj poseban plod i objašnjava zašto ima tako pozitivan uticaj na zdravlje i vitalnost, piše BBC. Takođe preporučuje kuvani paradajz kao najzdraviju verziju.

Sok od paradajza pomaže u oporavku mišića

Istraživanja su pokazala da konzumiranje soka od paradajza pomaže u oporavku mišića nakon vežbanja. U jednoj studiji, grčki naučnici su utvrdili da su sportisti koji su posle napornog vežbanja konzumirali sok od paradajza pokazali brži oporavak mišića i smanjene upale u poređenju sa onima koji su pili energetske napitke.

Paradajz
foto: Printscreen/RTS

Paradajz kao jedno od najpopularnijih plodova

Iako je paradajz tehnički voće zbog semena, on je jedan od najpopularnijih plodova na svetu. Ovo je zahvaljujući njegovoj raznovrsnosti i korisnim hranljivim materijama kao što su vitamin C, kalijum, folna kiselina i likopen.

Sok od paradajza i zdravlje srca

Analiza šest studija pokazala je da konzumiranje jedne do jedne i po šolje soka od paradajza dnevno tokom šest nedelja može smanjiti nivo LDL (lipoproteina niske gustine) ili „lošeg holesterola“ i povećati nivo HDL (lipoproteina visoke gustine) ili „dobrog holesterola“, čime se potencijalno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kuvanje paradajza poboljšava apsorpciju likopena

Paradajz sadrži moćan antioksidans likopen, koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti ćelije u telu. Likopen je efikasniji kada se paradajz kuva, jer toplota razbija ćelijske zidove i čini likopen lakše dostupnim.

- To znači da sos od paradajza od svežeg ili konzervisanog paradajza, pa čak i kečap, može da obezbedi više likopena od svežeg paradajza — kaže Majkl Mozli.

Dodavanje maslinovog ulja prilikom kuvanja paradajza povećava apsorpciju likopena.

Bonus video:

02:49

INFLACIJA PADA, ALI MI NEMAMO NAŠU HRANU, TO JE OPASNO Bušatlija: Nekad smo se sami hranili, danas nam je čak i paradajz uvozni

(Espreso/srbijadanas/T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.