Da li ispirate testeninu hladnom vodom? Stručnjaci otrkili kako da dobijete pravi italijanski ukus - sve je važno
Evo o čemu se radi, Foto: Profimedia

auu

Da li ispirate testeninu hladnom vodom? Stručnjaci otrkili kako da dobijete pravi italijanski ukus - sve je važno

Imamo nekoliko praktičnih saveta za najbolju testeninu

Objavljeno:

Neke naizgled jednostavne stvari poput kuvanja testenine, kriju brojne kulinarske zamke koje i te kako utiču na krajnji ukus.

I bez obzira na to što svaka domaćica ima neki svoj metod koji je nasledila od mame i bake, pojedine stvari koje radimo dok kuvamo testeninu nisu baš ispravne.

Za početak, jedna velika greška, a mnogi je prave - ispiranje testenine hladnom vodom.

Prema rečima šefa kuhinje Kristijana Lorencinia, to je poput "pranja automobila po kiši". I odmah se rešite ove loše navike.

I odmah se rešite ove loše navike
I odmah se rešite ove loše navikefoto: Printscreen/Youtube/ Kuham ja, kuhaš ti

Obratite pažnju na količinu soli i nikako nemojte dodavati ulje tokom kuvanja, što mnoge domaćice često čine. Ulje će učiniti testeninu klizavom i sos se neće dobro sjediniti s njom.

Preporučuje se da so dodate u vodu tek kad provri, jer se tada brže rastvara. Međutim, nećete mnogo pogrešiti ni ako je ubacite u hladnu vodu, ali u tom slučaju blago promešajte da se brže rastopi, jer so može nagrizati neke posude za kuvanje.

Količina soli koja se dodaje često zbunjuje mnoge, ali postoji jednostavno pravilo - u vodu se stavlja 1,5 do 3 kafene kašičice soli na svakih oko 500 grama testenine.

Količina soli može varirati u zavisnosti od vaših ličnih preferencija i sosa koji planirate da dodate, pa ćete ponekad morati sami da procenite. Na primer, ako je sos slaniji jer sadrži inćune, pršutu ili dosta parmezana, tada dodajte manje soli u vodu tokom kuvanja.

Takođe, imajte na umu da je važno kuvati testeninu u dovoljnoj količini vode. Pravilo je litar vode na 100 grama testenine.

Još nekoliko važnih saveta za pripremu testenine:

Imajte na umu da je važno kuvati testeninu u dovoljnoj količini vode
Imajte na umu da je važno kuvati testeninu u dovoljnoj količini vodefoto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/WHOLEFOODSMARKET

Obična morska so je sasvim dovoljna.

Nemojte ispirati testeninu hladnom vodom nakon ceđenja, jer ćete tako isprati so i skrob koji pomažu da se testenina dobro sjedini sa sosom.

Standardna porcija je oko 100 grama suve testenine po osobi.

Voda od kuvanja testenine može se iskoristiti za zgušnjavanje sosa ili kao dodatak drugim jelima.

Na porciju testenine stavlja se između 90 i 120 grama sosa, u zavisnosti od vrste sosa.

Testeninu kuvajte na srednjoj vatri, da voda lagano ključa.

Za al dente teksturu, smanjite vreme kuvanja navedeno na pakovanju za 10%.

Fabrička testenina se kuva duže od domaće jer je suvlja.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso / 24 sedam / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.