kuvajte kao profesionalac
Čuveni kuvar otkrio trik kako da izdinstate luk na najbrži način: Jedino tako se miris neće širiti po celoj kući
Crni luk je osnova od koje polazimo kada pravimo neka složenija jela, zbog čega treba izvući maksimum iz ove biljke i poboljšati ukus jela
Dinstanje luka je nešto na šta često ne obraćamo pažnju. Iseckamo luk, zagrejemo ulje i stavimo luk da se dinsta, dok mi radimo nešto drugo.
Ipak, svetski kuvari imaju svoj trik, pa tako Gordon Remzi u luk za variva i soseve, posipa sodom bikarbonom i šećerom, kako bi se što pre izdinstalo, a sam luk bio sočniji i ukusniji.
Osim toga, ovaj trik sprečava i širenje mirisa luka po celoj kući. Krivac za neprijatne mirise je oslobađanje sumpora iz luka prilikom termičke obrade.
Pored toga što neće širiti neprijatan miris, luk će se zgusnuti, pa će biti lakši za varenje. Takođe, ako jelo koje pripremate sa dinstanim lukom zahteva pravljenje zaprške, komotno možete da je preskočite – luk izdinstan sa sodom daće jelu potrebnu gustinu.
Ovaj trik primenjuju kuvari u velikim restoranima i hotelima.
Bonus video:
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!