Zeleni napitak koji od Đokovića pravi zver na terenu: Kune se u ovaj sok, bez njega ne započinje svoj dan (VIDEO)
Foto: EPA/Tolga Akmen

ZDRAVO, A VRLO UKUSNO

Zeleni napitak koji od Đokovića pravi zver na terenu: Kune se u ovaj sok, bez njega ne započinje svoj dan (VIDEO)

Novak Đoković, mašina na teniskom terenu, još jednom je oborio rekorde i postao najstariji osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama

Objavljeno:

Da li se ikada pitate kako ovaj čovek, uprkos godinama, uspeva da ostane na vrhu svetskog tenisa? Naravno, njegovi neverovatni teniski potezi su rezultat godina vežbanja, ali ključ njegove dugovečnosti leži u onome što unosi u svoj organizam.

Đoković je odavno poznat po svojoj pažljivo osmišljenoj ishrani, koja jebez glutena i bogata prirodnim, neprerađenim namirnicama. Njegova ishrana se sastoji od raznolikog voća i povrća, orašastih plodova, semenki, maslinovog ulja i povremeno ribe. Ali tu nije kraj! Ono što je postalo zaštitni znak njegove ishrane i što svakodnevno unosi u organizam, jeste čaša svežeg soka od celera.

Zašto baš sok od celera?

Đoković nije jedini koji je "otkrio" ovaj čudotvorni napitak. Sok od celera piju i druge svetske zvezde poput Gvinet Paltrou, Kim Kardašijan i Farela Vilijamsa. Ovaj zeleni eliksir je postao prava senzacija zbog svojih neverovatnih zdravstvenih prednosti.

Sok od celera je pun vitamina K, C, B6, folne kiseline, kalijuma, magnezijuma i antioksidanasa koji pomažu u borbi protiv upala, balansiraju nivo šećera u krvi, i poboljšavaju varenje. No, ono što je posebno zanimljivo je njegova sposobnost da poboljša hidrataciju tela i ubrza oporavak mišića - savršeno za jednog sportistu kao što je Novak.

@grahambensinger Serbian tennis star Novak Djokovic talks about the diet that fuels his game. #novakdjokovic #tennis #diet #food #health #serbia ♬ original sound - Graham Bensinger

Kako Novak započinje svoj dan?

Pre nego što zgrabi reket, Novak započinje svoj dan čašom tople vode u koju je isceđeni limun, da bi isprao stomak i pomogao mu da se očisti od toksina. Potom pije sok od celera, kao i zeleni, nutritivno bogati smuti, prepun sastojaka bogatih antioksidansima kao što su alge i spanać, čime dobija snažan udarac energije i hranljivih sastojaka. Ovaj napitak obično se sastoji od voća, lisnatog povrća, semenki i ponekad biljnih proteina u prahu. Često uključuje superhranu poput spiruline i čija semenki.

"Ne volim da uzimam hranu koja zahteva mnogo energije za varenje, posebno u prvom delu dana, kada mi treba najviše energije za trening", naveo je najbolji teniser u svojoj knjizi “Serviraj za pobedu".

Recept za sok od celera

Ako želite da unesete deo Novakove rutine u svoj život, evo jednostavnog recepta za sok od celera koji on voli da popije kao bazu za svoj zeleni smuti:

Sastojci:

1 sveža vezica celera

1 limun (opciono, za dodatni ukus)

voda po potrebi

Priprema:

1. Operite celer i iseci ga na manje komade.

2. Stavite celer u blender ili sokovnik. Ukoliko koristite blender, dodajte malo vode kako bi olakšali blendanje.

3. Blendajte dok ne dobijete glatku smesu, pa po želji dodajte isceđen limunov sok za osvežavajući ukus.

4. Procedite sok kroz fino sito ili gazu ako želiš čisti napitak.

5. Popijte sok odmah, najbolje na prazan stomak, za maksimalni efekat.

Ovaj napitak vam može pružiti dodatnu energiju i osećaj vitalnosti, baš kao i Noletu. Možda nećete odmah osvajati zlatne medalje, ali vaše telo će vam sigurno biti zahvalno!

Celer
foto: Profimedia

Brojne zdravstvene prednosti

Sok od celera je popularan zbog brojnih zdravstvenih prednosti:

Detoksikacija organizma: Sok od celera pomaže u eliminaciji toksina iz tela, poboljšavajući funkciju jetre i bubrega.

Poboljšanje varenja: Pomaže u balansiranju kiselosti u stomaku i podstiče zdravu probavu, smanjujući nadutost i osećaj nelagodnosti.

Hidratacija: Sok od celera je bogat elektrolitima, što ga čini odličnim za hidrataciju, posebno nakon fizičke aktivnosti.

Antioksidativna svojstva: Bogat antioksidansima, sok od celera pomaže u borbi protiv upala i štiti ćelije od oksidativnog stresa.

Snižavanje krvnog pritiska: Prisustvo nitrata u celeru može pomoći u širenju krvnih sudova i smanjenju krvnog pritiska.

Poboljšanje kože: Zbog visokog sadržaja vode i vitamina C, sok od celera može poboljšati hidrataciju kože i smanjiti pojavu akni.

Zdravlje i uspeh u čaši

Kombinacija pravilne ishrane, hidratacije i redovnog vežbanja pomogla je Đokoviću da ostane na vrhuncu svoje karijere. Možda je baš sok od celera taj tajni sastojak koji mu pomaže da postigne nemoguće - i na terenu i van njega.

Bonus video:

00:20

NOVAK ĐOKOVIĆ PRED FINALE US OPEN: Igraću taj meč kao da mi je poslednji u karijeri

(Espreso/24sedam/T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.