Najjeftinije prirodno đubrivo od koga će cveće bujati: Svi ovo bacate posle kuvanja, a pravo je blago za biljke
Foto: Printscreen YouTube/SNOVI, KUĆA, DOM

prelivaće iz saksije

Najjeftinije prirodno đubrivo od koga će cveće bujati: Svi ovo bacate posle kuvanja, a pravo je blago za biljke

Ova jednostavna tečnost može se pretvoriti u izuzetno efikasno prirodno đubrivo koje vašim biljkama

Objavljeno:

Nakon kuvanja pirinča, mnogi od nas ovu vodu obično bacaju, ne svesni da zapravo poseduju pravo blago za svoje sobne biljke.

Sobne biljke kao što su orhideje i ljiljani mogu izgubiti cvetove, početi da opadaju ili imati žute listove zbog nedostatka hranjivih materija u zemljištu.

Međutim, postoji jednostavan način da im se pruži dodatni podsticaj.

Voda preostala od kuvanja pirinča može se koristiti kao prirodno đubrivo i pomoći vašim sobnim biljkama da bolje rastu. Ova voda sadrži male količine dušika, fosfora i kalijuma, tri esencijalna hranjiva koja su neophodna za razvoj korena, rast lišća i obilno cvetanje biljaka.

Bogumila, Cveće, Cvet Bogumila
foto: Printscreen/youtube/Vườn & Nhà

Pored toga, voda od pirinča obuhvata i male količine B vitamina i minerala poput magnezijuma, koji doprinosi proizvodnji energije u biljci, čime se poboljšava kvalitet i veličina cvetova.

Ovo đubrivo je ekološki prihvatljivo i ekonomično, budući da se pravi od materijala koji bi inače završio kao kuhinjski otpad. Korisno je za tlo i podstiče rast zdravih bakterija. Kada se koristi za biljke koje ne rastu u zemlji, hranjive materije direktno dopiru do korena.

Da biste pripremili ovo đubrivo, pomešajte jedan deo obične vode sa jednim delom vode od pirinča kako biste je razblažili i izbegli prekomerno hranjenje biljaka. Zatim sipajte rastvor direktno na tlo vaše orhideje ili ljiljana.

Bonus video:

02:21

Novi Sad upravlja otpadom po principu cirkularne ekonomije

(Espreso/informer/T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.