Nije mogla da čita naglas i počela da govori nemuštim jezikom pa saznala za smrtonosnu bolest: Upozorila na simptom
Lusi Vudhaus imala tumor na mozgu, Foto: Printscreen/facebook/WalesOnline

užas

Nije mogla da čita naglas i počela da govori nemuštim jezikom pa saznala za smrtonosnu bolest: Upozorila na simptom

Ona kaže da su se simptomi javili šest meseci ranije, ali da je promene pripisivala umoru.

Objavljeno:

Majka troje dece Lusi Vudhaus (43) kaže da je imala jake glavobolje koje su podsećale na glavobolje usled mamurluka, kao i da je imala problem da čita naglas.

Kako je otkrila, na sastanku sa kolegama nije mogla da razume šta govore, a testovi su otkrili da na mozgu ima tumor veličine loptice za golf, piše Nypost.

Ona kaže da veruje da je tumor meningioma povezan sa kontraceptivnom injekcijom Depo-provera, ciklusima IVF-a i lekovima za hormonsku terapiju. Svi sadrže hormon progesteron.

Gopdine 1997. više je puta primila injekciju Depo-provera, a 2013. je prošla tri kruga vantelesne oplodnje za dve godine.

Godine 2021. ubačena joj je progesteronska spirala Mirena kada je počela da uzima HNL lekove. Lekari su joj, kako kaže, sada rekli da ih ne uzima zbog povezanosti sa tumorima meningioma.

Nije mogla da razume druge i da izgovora reči

„Sedela sam na poslovnom sastanku i osećala kao da ne razumem ništa što su kolege oko mene govorile. Mislila sam da pričaju drugim jezikom", rekla je medicinska sestra Lusi.

„Jedne noći čitala sam priču svom petogodišnjem detetu i mogla sam da pročitam reči, ali ne i da ih izgovorim, nešto nije bilo u redu između mojih očiju i usta".

Osećala se kao da je popila 6 flaša vina

„Počela sam sa HNL lekovima dve godine pre dijagnoze tumora na mozgu – mislim da se meningiom hranio estrogenom i progesteronom".

"Svaki put kada sam dobila glavobolju, to je bilo sat vremena nakon što sam zaspala, a trajala je do sledećeg dana", prisetila se ona.

"Osećala sam se kao da sam popila šest flaša vina", dodala je.

Nakon 10 meseci od prvih simptoma otišla kod lekara

Lusi je počela da primećuje prve simptome u decembru 2023, a kod lekara je otišla tek 19. februara 2024, nakon što je doživela neverovatno jaku glavobolju tokom posete Londonu.

Ona kaže da su se simptomi javili šest meseci ranije, ali da je promene pripisivala umoru.

Skenerom otkriven tumor

Tražila je da pokuša sa tabletama protiv migrene, ali je medicinska sestra u ordinaciji opšte prakse primetila da pacijentkinja neravnomerno treperi, pa je poslata u lokalnu bolnicu na CT.

Nakon skenera, lekari su joj rekli da su pronašli nešto zabrinjavajuće - ubrzo je ustanovljeno da je reč o tumoru na mozgu.

Operacija

U maju je Lusi podvrgnuta složenoj operaciji uklanjanja tumora, koji je rastao samo tri milimetra od optičkog živca i mogao je da dovede do slepila.

Oporavak, na sreću, protiče dobro, ali Lusi ističe da se i dalje povremeno bori s problemima s pamćenjem.

"Moj rizik od napada bio je ozbiljan, brinulo me je to što nisam mogla da se vozim automobilom sa svojom decom, da baš u tom trenutku ne bih dobila napad", rekla je Lusi.

Meningiomi dva puta češći kod žena

Inače, meningiomi su najčešći tip tumora mozga. Uglavnom su nekancerogeni i skoro dva puta su češći kod žena nego kod muškaraca.

Meningiomi se često javljaju kod trudnica ili žena koje su na tretmanu IVF-a, jer estrogen može da stupi u interakciju sa tumorom i potencijalno ga ubrza, prema studiji iz 2012.

Studija objavljena u British Medical Journalu ove godine pokazala je da je produžena upotreba određenih lekova za progesteron povezana sa većim rizikom od meningioma.

Prema veb stranici NHS-a, uobičajeno je da nema neželjenih efekata nakon uzimanja HNL-a, ali je to povezano sa malim povećanjem rizika od raka.

02:12

RAK VREBA I U RERNI?! Stanković upozorila na rizik od pojave kancerogenog jedinjenja: OPASNOST JE U OVAKVOJ HRANI

(Espreso/blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.