Novak Đoković otkrio tajnu tehniku koju koristi svakodnevno: Zvuči čudno, ali važno je da naučite da...
Novak Đoković, Foto: VITALII KLIUIEV / imago sportfotodienst / Profimedia

morate znati

Novak Đoković otkrio tajnu tehniku koju koristi svakodnevno: Zvuči čudno, ali važno je da naučite da...

Trening "mentalnih mišića" pomaže Novaku Đokoviću da prevaziđe sve moguće nevolje

Objavljeno: 18:21h

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković kompletirao je svoju kolekciju najvažnijih teniskih trofeja. U Parizu je postao olimpijski šampion. Kada je operisao koleno u francuskoj prestonici tokom Rolan Garosa, najavio je da neće igrati na Vimbldonu da bi se borio za zlatnu olimpijsku medalju na prelazu iz jula u avgust.

Nije se slomio. To nije promenilo ni njegov glavni cilj. Na konferenciji za novinare pre finala, na pitanje da li bi bio zadovoljan srebrnom medaljom, bez oklevanja je odgovorio: "Sledeće pitanje, molim". Zašto?

Niko ne može da ospori fokus Novaka Đokovića, naročito u trenucima kada su navijači protiv njega. Na pitanje šta je najvažnija stvar koju sportisti mogu da urade da brinu o svom mentalnom zdravlju tokom Olimpijskih igara, Novak Đoković je uspehu pripisao svoje poreklo u Srbiji.

"Zaista je važno da emocionalno razumete ko ste, kakvog ste porekla, važna je cela priča o vašem odrastanju. Prilično je složena i zahteva isto toliko napora koliko i fizički napor koji ulažete kao sportista. Podjednako je važan trening mentalnih mišića", rekao je Novak Đoković i otkrio da mu je disanje pomoglo da "ostane hladan" pod pritiskom.

Novak Đoković je zbog ove tehnike uvek fokusiran
Novak Đoković je zbog ove tehnike uvek fokusiranfoto: Oscar J Barroso / Zuma Press / Profimedia

"Prva stvar je da naučite kako se svesno diše. Zvuči čudno jer svi znamo kako da dišemo, to je nešto što radimo automatski, ali je zaista važno da naučite kako da savladate tu veštinu jer to pomaže boljem spavanju, boljem oporavku i većem fokusu u svakom trenutku. Disanje vas usredsređuje", otkrio je Novak.

Tehnike za disanje koje praktikuje Novak Đoković, pomažu mu da mirno spava. To mu je bilo od ključne važnosti tokom Olimpijskih igara jer su brojni sportisti bili nezadovoljni kartonskim krevetima u Parizu. Pogledajte kako bi loš san mogao da utiče na rezultate Novaka Đokovića:

Smanjenje performansi: Nedostatak sna može da dovede do sporijeg vremena reakcije, smanjenog fokusa i smanjene izdržljivosti, a sve to može da ometa performanse sportiste.

Povećan rizik od povreda: Umor pogoršava procenu i koordinaciju, pa samim tim povećava verovatnoću povreda tokom treninga i takmičenja.

Oslabljen imuni sistem: Nedovoljno sna može da ugrozi imuni sistem, pa sportistu čini podložnijim bolestima, što može da poremeti raspored treninga i utiče na performanse.

Oštećena kognitivna funkcija: Nedostatak sna utiče na koncentraciju, donošenje odluka i veštine rešavanja problema, što je ključno za strateško planiranje u sportu.

Raspoloženje i mentalno zdravlje: Loš san može da dovede do promena raspoloženja, anksioznosti i depresije, što može negativno da utiče na motivaciju sportiste i opšte mentalno zdravlje.

Povećan rizik od povreda: Umor pogoršava procenu i koordinaciju, pa samim tim povećava verovatnoću povreda tokom treninga i takmičenja
Povećan rizik od povreda: Umor pogoršava procenu i koordinaciju, pa samim tim povećava verovatnoću povreda tokom treninga i takmičenjafoto: Ryan Browne / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tehnike disanja Novaku Đokoviću pomažu da ostane fokusiran, ali to ne znači da krije emocije tokom mečeva.

"Ja sam zaista ekstrovertna osoba. Pokazujem svoje emocije, ne uvek, ali se dešava. Kada pokažem lošu stranu svojih emocija, to izgleda strašno i to nije ono što mi se sviđa. To je što je. Na terenu pokušavam da se borim protiv demona koje imam, kao i svi drugi.

Ponekad to radim bolje, a ponekad i ne toliko. Samo morate da prihvatite okolnosti, u zavisnosti od toga kako se osećate protiv određenog protivnika u datom danu. Ponekad se jednostavno probudite neraspoloženi i počnete da sumnjate da možete da dobijete meč ili da nećete igrati dobro. Ovo su neke od stvari kojima morate da se bavite mentalno tokom meča", rekao je Novak Đoković jednom prilikom.

Bonus video:

00:30

Novak i Nik igraju tenis

(Espreso / Mondo / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.