šok
Kakva bratina! Nećete verovati šta Karlos Alkaraz jede posle meča, skrivena kamera ga uhvatila u ŠOK izdanju VIDEO
Deluje da je mladi teniser bio izuzetno gladan, pa je častio sebe tradicionalnim španskim jelom, paeljom.
Društvenim mrežama kruži snimak Alkaraza, koji je nastao nakon polufinalnog meča. Deluje da je mladi teniser bio izuzetno gladan, pa je častio sebe tradicionalnim španskim jelom, paeljom.
Usledili su i komentari.
"Brat je izbugio brdo kalorija, i treba da jede."
"Ko kaže da je paelja nezdrava."
"Trebaju mu svi ti proteini i ugljeni hidrati da nadoknadi izgubljeno."
"Baš sam ga gotivila, a nakon ovoga sam se u njega zaljubila. Deluje kao baš normalan, skroman momak, jede sam i uživa!"
Paelja ili paeja (špa. paella) tradicionalno je jelo iz Španije.
Reč paelja opisuje tiganj sa dve drške sa strane u kom se jelo kuva, na otvorenoj vatri. Originalna paelja uključuje pirinač, morske plodove, piletinu, govedinu, zečetinu, svinjetinu, jagnjetinu i kobasice.
Neizostavna je i pršuta, paradajz, pasulj, maslinovo ulje, paprika i šafran, koji joj daje karakterističnu svetlo-narandžastu boju.
Iako se čini da ova kombinacija nikako ne ide zajedno, svi sastojci dolaze do izražaja i savršeno se uklapaju stvarajući jedinstveni ukus.
Pirinač se kuva u vodi u kojoj su prethodno kuvani plodovi mora ili piletina i mora da apsorbuje svu paru, ali da ne bude ni previše lepljiv, ni previše suv. Po tradiciji, paelja se jede drvenim kašikama direktno iz tiganja u kome je spremana.
pileće meso - 2 komada, pileće grudi bez kostiju i kože
škampi - 500 g, sirovi
maslinovo ulje - 3 supene kašike
luk - 1 glavica srednje veličine
beli luk - 2 čenna
paprike - 1 srednje veličine, crvena i 1 zelena
paradajz - 2 komada, veliki
grašak - 150 g, zamrznut
pirinač - 500 g, za paelju
bujon - 1 l, pileći
šafran - 1 kašičica
so
biber
Priprema:
Očistite škampe i isecite komade pilećeg mesa. Ugrejte malo maslinovog ulja u širokom tiganju i pržite iseckan luk i beli luk, dok ne omekšaju.
Nakon toga dodajte pileće meso i promešajte. Ostavite da se dobro isprži. Dodajte očišćene i isečene paprike i kuvajte još 5 minuta.
U međuvremenu ugrejte pileći bujon, da bude vreo i da se ne prekida kulinarski proces. Dodajte isečen paradajz i kuvajte još 5 minuta. Sipajte pirinač i dospite 500 ml vrele vode.
Nakon 5 minuta sipajte bujon i lepo promešajte. Čim provri, smanjite ringlu i ostavite da se krčka 15 minuta.
Promešajte i dodajte škampe, grašak, šafran sa solju i biberom po ukusu. Natavite da kuvate još 10-15 minuta, dok se tečnost ne apsorbira.
Skinite sa vatre i pokrijte posudu sa paeljom velikim poklopcem i listom aliminijumske folije, da se potpari 5-10 minuta pre serviranja.
Servirajte originalnu špansku paelju sa malo iseckanog peršuna i malo sveže isceđenog soka od limuna.
U ovako pripremljenu paelju se mogu dodati i školjke sa oklopom.
(Espreso/Srbija danas/prenela P.V)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!