DERMATOLOG OTKRO ŠTA PRVO TREBA DA PEREMO KAD SE TUŠIRAMO: Obrnuto neće biti dobro, jer može da dođe do...
Da li znate o čemu se radi?, Foto: Profimedia

MORATE ZNATI

DERMATOLOG OTKRO ŠTA PRVO TREBA DA PEREMO KAD SE TUŠIRAMO: Obrnuto neće biti dobro, jer može da dođe do...

Tuširanje je jednostavna aktivnost koju svi obavljamo rutinski, ali, postoji mnogo debata o tome koliko detaljno treba da bude i koji deo tela prvo treba da operemo

Objavljeno:

Stručnjaci kažu da neke delove tela nije potrebno prati svaki put i da svakodnevno tuširanje nije uvek neophodno. Tuširanje je jednostavna aktivnost koju svi obavljamo rutinski, ali postoji mnogo debata o tome koliko detaljno treba da bude.

Šta prvo treba da operemo

Ne postoje čvrsti medicinski podaci o najboljem redosledu pranja. Ipak, dermatolozi obično predlažu da se počne od vrha.

– Preporučujem da počnete sa pranjem kose pre tela. Mnogi šamponi i balzami imaju sastojke koji su hranljivi za kosu, ali su previše teški za telo i mogu izazvati izbijanje akni i folikulitis – kaže dr Cindy Wassef, docent na Rutgers Robert Wood Johnson Medical School Center for Dermatology.

Zahvaljujući tome, pranje tela nakon što završimo sa kosom pomaže da se deo tog ostataka ukloni, dodaje dr Wassef.

Šta prvo treba da operemo
Šta prvo treba da operemofoto: Profimedia

Dr Susan Massick, dermatolog u The Ohio State University Wexner Medical Center, takođe preporučuje pranje od vrha tela do stopala, „ali ne treba određeni redosled”, rekla je ona.

Kojim delovima tela treba dati prioritet

Lekari kažu da neke delove tela treba da operemo svaki put kada se tuširamo, dok neke druge možemo povremeno da operemo.

Dr Wassef preporučuje da svaki put kada se tuširamo operemo prepone, zadnjicu i pazuhe. Ti delovi tela sadrže apokrine žlezde, koje proizvode znoj i miris, objasnila je dr Massick. – – Znoj proizveden u apokrinim žlezdama može izazvati miris zbog toga što bakterije razgrađuju proteine u znoju – objasnila je ona. Zbog toga treba redovno da ih peremo ili ćemo, u protivnom, rizikovati da počnu neprijatno da mirišu.

Što se tiče stopala, dr Massick kaže da bi trebalo često da ih peremo. „Operite stopala sapunom svaki put kada se kupate,” savetuje ona. Stopala sadrže veliki broj ekrinih žlezda, koje proizvode uglavnom znoj bez mirisa. Ali kada su stopala ceo dan u cipelama, mogu da počnu smrde.

Ona preporučuje da ih nakon tuširanja dobro osušimo, uključujući i između prstiju, kako bismo smanjili rizik od razvoja atletskog stopala ili drugih gljivičnih infekcija.

Takođe je dobro da lice operemo dva puta dnevno blagim sredstvom za čišćenje, mada to nije obavezno raditi pod tušem, kaže dr Massick.

Ali neke delove tela ponekad možemo zanemariti.

– Ne morate svaki put leđa, grudi, stomak, ruke i noge da perete sapunom – kaže dr Wassef. (Jedini izuzetak od ovog pravila je kada se veoma znojite.)

Što se tiče kose, dr Massick kaže da ne moramo svaki put da je peremo šamponom ako nam se teme obično ne masti.

Da li zaista moramo da se tuširamo svaki dan

Američka akademija za dermatologiju daje savete za decu i tinejdžere, ali odraslima ne kaže eksplicitno koliko često treba da se peru. Međutim, ova organizacija kaže da kada osoba uđe u pubertet, trebalo bi da se tušira ili kupa svakodnevno i da se okupa nakon plivanja, bavljenja sportom ili jakog znojenja.

Ali neke delove tela ponekad možemo zanemariti
Ali neke delove tela ponekad možemo zanemaritifoto: Profimedia

Dermatolozi generalno preporučuju redovno tuširanje. Rutinsko tuširanje održava kožu čistom, uklanja uobičajenu prljavštinu, bakterije, ulje i znoj i smanjuje miris, kaže dr Massick. Međutim, istakla je da nije neophodno da se tuširamo svaki dan.

– Preterano tuširanje, posebno toplom vodom, može izazvati isušivanje kože – naglasila je.

Koliko često se tuširamo lična je želja, kaže dr Wassef. „Svakodnevno tuširanje je u redu. Ako imate suvu kožu ili kožu sklonu ekcemima, svakodnevno tuširanje može da iritira vašu kožu, tako da je u redu da se tuširate tri do četiri puta nedeljno, ” dodala je.

Dr Wassef napominje da je dobro češće tuširanje ako se mnogo znojite ili ste skloni telesnom mirisu tela ili nakon što vam se koža zaprlja, kao i nakon treninga.

Uopšteno govoreći, dr Wassef ne preporučuje duže od nekoliko dana bez tuširanja, a nakon tri do četiri dana možda ćete početi da primećujete „povećan i prisutan uporan prirodni miris tela”.

Koje su najbolje vrste proizvoda za upotrebu

Većina toga svodi se na lične sklonosti i izbore. Ipak, stručnjaci imaju nekoliko opštih saveta.

– Za većinu tipova kose hidratantni šampon obično je dobar izbor. Ako često koristite mnogo proizvoda, kao što su gelovi i krema za oblikovanje kose, šampon za intenzivno čišćenje može da bude koristan – rekla je ona.

Bonus video:

20:22

CENTRALNI DNEVNIK 03.08.2024

(Espreso / eKlinika / Sanja Stijović Mićković / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.