auu
KAKO DA PREPOZNATE POKVARENO MESO? Piletinu gledajte samo u jedan deo, a junetina mora imati ovu boju inače je...
Koji su znaci sumnjivog kvaliteta?
I zimi kupovina mesa može da bude problematična, a tek leti sve postaje mnogo ozbiljnije jer bakterije se mnogo brže razmnožavaju na toploti, i meso se brzo kvari. Zato morate da naučite kako da prepoznate koje meso je pokvareno ili je blizu toga.
Kada kupujete prasetinu budite oprezni i proverite da li je meso provereno na prisustvo trihinele, s obzirom da je trihineloza bolest koja se preko svinjskog mesa može preneti i na ljude i ostaviti trajne posledice.
Deklaracija
Kao i prilikom kupovine bilo kog drugog proizvoda, i prilikom kupovine mesa deklaracija je prvo na šta treba da obratimo pažnju. Sigurnije je uzeti meso domaće proizvodnje, koje je neretko i skuplje, ali za to postoje razlozi. Kupovinom mesa domaće proizvodnje umanjujete šanse da je meso staro.
Boja mesa je veoma važna
Prema Pravilniku o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane za meso i proizvode od mesa predviđeno je da se na deklaraciji pored naziva proizvoda mora naći i informacija o prisutnosti dodate vode.
Boja
Boja mesa je osnovni test kojim se može otkriti da li je ono pokvareno, bez obzira na to što naznačeni rok trajanja nije prošao.
Svinjetina
Ustaljeno je mišljenje da kvalitetno meso ima jarkocrvenu boju. Međutim, to nije njegova prirodna boja, već je rezultat izlaganja svetlosti i vazduhu.
Ako je mleveno meso vakumirano, njegova boja bi trebalo da bude ljubičasto-crvenkasta. Meso tamnije boje govori da je reč o starijoj životinji.
Detalji su ovde najvažniji
Ipak, to ne znači da je meso pokvareno. Uopšteno, crvena boja se povezuje s tim da je meso starije.
U savršenim uslovima, svinjetina treba da ima roze-sivkastu boju. Meso nikako ne sme biti lepljivo.
Piletina
Kod pregleda piletine obratite pažnju na delove oko kostiju. Ti delovi ne smeju biti tamniji, a prsna kost bi trebalo da bude elastična. Svežu piletinu najbolje ćete prepoznati po svetlijoj boji i neutralnom mirisu.
Junetina
Junetina je prirodno crvenkasta, a po teksturi čvrsta. Ovaj tip mesa trebalo bi da bude prošaran tankim, a ne širokim žilicama. Žute masne žile upućuju na to da je životinja bila starija.
Ako na junetini primetite sivkaste ili crne delove nemojte nikako kupovati to meso.
Ovo pravilo treba da poštujete bez obzira da li kupujete goveđi stek, veće komade mesa ili neki drugi posebni deo govedine. Kod mlevenog mesa je mogućnost prevare najveća. Iz tog razloga najbolje je tražiti da mesar samelje meso pred vama.
Jagnjetina
Kod jagnjetine meso bi trebalo da bude svetloružičaste boje, a po teksturi čvrsto kao i junetina.
Ako je jagnje bilo zamrzavano, tada je miris smanjen ili ne postoji, prenosi Agromedia.
Bonus video:
(Espreso / Srećna republika / Prenela: I.O.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!