Ova slika iz stare Jugoslavije krije jezivo prokletstvo: Ako je imate u kući odmah je bacite - ima najmučniju priču
Slika uplakanog dečaka krije jezivu priču, Foto: Wikipedia

BAŠ TUŽNO

Ova slika iz stare Jugoslavije krije jezivo prokletstvo: Ako je imate u kući odmah je bacite - ima najmučniju priču

Slika uplakanog dečaka jedna je reprodukcija koju je u vreme stare Juge na zidu imala svaka druga kuća, ali retko ko zna šta se krije iza iste

Objavljeno:

Jedne noći, porodica u južnom Jorkširu je ostala bez svog doma. U vatrenoj stihiji sva imovina Rona i Mei Hal je pretvorena u prah i pepeo. Skoro sva. Jedina star koju plamen nije ni pipnuo bila je slika uplakanog dečaka.

Priča je dobila jeziv ton onog trenutka kada je popularni britanski časopis "The Sun" 4. septembra 1985. godine objavio ekskluzivan intervju sa jednim vatrogascem koji je potvrdio da je gasio mnoge požare i da ovo nije usamjen slučaj da slika uplakanog deteta bude jedina netaknuta stvar pronađena na zgarištu izgorele kuće.

Ubrzo nakon objavljivanja tog članka u redakciju su počela da pristižu mnogobrojna pisma u kojima su čitaoci opisivali svoj, ili sličan slućaj. Identična stvar se ponavijala u svim tim pričama: jedini predmet koji je ostajao čitav u požarima, bila je upravo slika uplakanog deteta.

Slika uplakanog dečaka sa https://seeksghosts.blogspot.com/2015/09/is-crying-boy-painting-cursed.html
Slika uplakanog dečaka sa https://seeksghosts.blogspot.com/2015/09/is-crying-boy-painting-cursed.htmlfoto: Printscreen/seeksghosts

Posledice su među sujevernima ipak bile očekivane, pa je slika vrlo brzo proglašena ukletom, a vatrogasci koji su do tada jedini znali za neobičan slučaj uklonili su iz svojih domova ovo delo, verujući da ono privlači nesreću.

Originalno delo po uzoru na koje su nastale brojne verzije i reprodukcije uplakanog dečaka, ali i devojčice naslikao je italijanski umetnik Đovani Bragolin, a nakon pedesetih godina prošlog veka širom sveta je masovno distribuirana reprodukcija.

Ko je dečak sa slike?

Pojedini izvori navode da je prvi naslikani dečak bio izvesni Don Bonito koji je slučajno izazvao požar u kom su nastradali njegovi roditelji. Priča se da ga je umetnik Đovani usvojio, a onda i zlostavljao.

Misterija je razrešena testiranjem otpornosti slike na plamen čime je utvrđeno da je platno premazano zaštitnim slojem laka otpornim na vatru.

Bonus video:

00:07

Požar u Šidu

(Espreso/zenablic/T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.