SVE O POVREDI ZBOG KOJE JE ODUSTAO NOVAK ĐOKOVIĆ: Srbija je verovala u čudo, a onda se sve srušilo
Nokti, Foto: Dado Đilas

obratite pažnju

SVE O POVREDI ZBOG KOJE JE ODUSTAO NOVAK ĐOKOVIĆ: Srbija je verovala u čudo, a onda se sve srušilo

U pitanju je bila povreda meniskusa, a tokom artroskopije je utvrđeno da nije u pitanju teža povreda meniskusa desne noge, već jedna lakša, koja ne zahteva previše dugačak oporavak.

Objavljeno: 14:25h

Novak Đoković je koleno koštalo povlačenja sa Rolan Garosa, a onda je usledila i operacija koja je na sreću uspešno obavljena, te se najbolji svih vremena vrlo brzo vratio u formu.

U pitanju je bila povreda meniskusa, a tokom artroskopije je utvrđeno da nije u pitanju teža povreda meniskusa desne noge, već jedna lakša, koja ne zahteva previše dugačak oporavak.

Evo šta je tada Novak rekao o zahvatu:

“Situacije su drugačije iz prostog razloga jer se radi o drugom delu tela. Imali smo oprečna i različita mišljenja kada je u pitanju bila povreda lakta, dok su za koleno svi ortopedi, hirurzi, doktori opšte medicine – bukvalno svi ljudi sa svih strana sveta koje smo ja ili članovi mog tima kontaktirali tokom tih četiri, pet sati bili apsolutno saglasni sa tim da treba da se operiše i izvadi taj deo meniskusa”, prenosi nam Novak, i dopunjuje: “Upravo zbog te jedinstvenosti svih doktora i njihove saglasnosti sam se brzo odlučio za taj korak. U pitanju je bio invazivan tretman, hirurška intervencija koju zovu artorskopijom gde se u koleno ulazi sa instrumentima, ali je rez tokom takve intervencije mnogo manji nego što je bio za lakat. Ja sam se i posle te operacije lakta prilično brzo vratio, posle šest nedelja sam igrao meč. Doduše, sa laktom je bilo drugačije jer sam osetio da sam posle toga nekoliko meseci imao problem sa tehnikom servisa. Morao sam da promenim pokret, mehaniku i to me je strašno mučilo. Koncepcija igre mi se promenila što za koleno nije sluča", preneo je Kurir sport.

Novak Đoković
foto: CARL DE SOUZA / AFP / Profimedi

Povreda meniskusa

Jedne od najčešće povređivanih struktura u zglobu kolena su meniskusi, mekane hrskavićave tvorevine koje olakšavaju pokrete u zglobu i učestvuju u ishranjivanju ostalih zglobnih struktura. U kolenom zglobu postoje dva meniskusa, unutrašnji i spoljašnji koji se malo razlikuju po obliku ali se na njima razlikuju dve zone, tzv. crvena i bela. Crvena zona je bogata krvnim sudovima, obuhvata spoljnu stranu meniskusa i odlikuje je spontano zarastanje nakon manjih povreda. Bela zona obuhvata unutrašnju stranu meniskusa i nema puno krvnih sudova, što u mnogome otežava zarastanje nakon povrede. Povredjivanje crvene zone češće zahteva hirursku intervenciju upravo zbog prirodno slabog dotoka nutrijenata u nju.

Meniskusi se najčešće povredjuju prilikom uvrtanja potkolenice sa stopalom koje ostane fiksirano za podlogu i savijenim kolenom. Ovaj mehanizam povrede je čest u mnogim sportovima kod kojih je prisutna nagla promena pravca u trčanju. Ukoliko se jedan deo meniskusa “zaglavi” u zglobnom prostoru, dolazi do “zaključavanja” kolena, što je jedan od najkarakterističnijih simptoma povrede ovih struktura, piše Fitnessmedico.

Lečenje

U zavisnosti od stepena oštećenja, lokalizacije i fizickih zahteva samog pacijenta, povrede meniskusa se mogu leciti konzervativno i hirurški (najčešće artroskopski). Moderna fizikalna terapija danas nudi veoma efektivne metode kojima se skracuje period oporavka i sportisti mnogo brze vraćaju svojim aktivnostima.

05:17

NOLE MORA DA PROMENI JEDNU STVAR PRED OLIMPIJSKE IGRE Teniski analitičar: Protiv onakvog Alkaraza NIJE IMAO NIKAKVE ŠANSE

(Espreso/P.V)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.