EVO ZAŠTO NA ILINDAN TREBA POJESTI MED: Obavezno ga stavite u usta čim ustanete, veruje se da ćete tako...
Med, Foto: RINA

PAŽNJA

EVO ZAŠTO NA ILINDAN TREBA POJESTI MED: Obavezno ga stavite u usta čim ustanete, veruje se da ćete tako...

Narod veruje da je med koji se izvadi na Ilindan lekovit.

Objavljeno: 07:18h

Staro verovanje kaže da je na Ilindan dobro uzeti med radi zdravlja.

Nekada je bio običaj da majke mažu decu medom da bi cele godine bila zdrava. Narod veruje da je med koji se izvadi na Ilindan lekovit. Takođe, mnogi roditelji deci daju ime po ovom svetitelju jer je simbol snage i neustrašivosti.

Predlažemo vam da za jedan od najvećih hrišćanskih praznika napravite čuveni ruski medovik ali u formi kolača.

Iako na prvi pogled izgleda komplikovano, priprema je ovog kolača je veoma jednostavna.

Borov med, Med
foto: Printscreen/youtube/kuhajipeci

Sastojci za kore:

500 grama brašna

1 kašičica sode bikarbone

3 cela jajeta

3 kašike meda

180 grama putera

180 grama šećera

prstohvat cimeta

Sastojci za fil:

ADVERTISING

čaša kisele pavlake

400 grama šećera

Dodatni sastojci:

500 ml slatke pavlake

1 kesica vanilin šećera

Priprema:

U činiji pomešajte šećer i kiselu pavlaku, dobro umutite žicom i odložite da odstoji poklopljeno u frižideru do filovanja.

Na srednjoj vatri otopite puter, šećer i med, pa sklonite s ringle. Uspite sodu bikarbonu i cimet, I sve dobro promešajte.

U činiji umutite jaja mikserom, pa ih sipajte u smesu s medom, sve vreme muteći.

Postepeno dodajte brašno, uz neprekidno mešanje, dok ne dobijete fino i mekano testo.

Testo podelite na šest delova, svaki deo ubacite u kesu za zamrzivač i ostavite u frižideru na sat vremena.

Nakon toga testo razvucite oklagijom, pa između svake kore stavite po jedan list pek-papira i tako razvučeno vratite u frižider na 30 do 60 minuta.

Izvadite prvu koru, pa je pecite oko sedam minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni i to ponovite sa svim korama dok ne budu braon boje. Sve kore ohladite.

Fil koji ste ranije pripremili dobro promešajte, pa podelite na pet delova. Ređajte kora-fil-kora-fil dok ne potrošite materijal, pa stavite u frižider.

Idealno je da medovik odstoji 24 sata. Isecite ivice tako da budu ravne.

Umutite slatku pavlaku sa vanilin šećerom, pa dobijenom smesom premažite kolač.

02:31

SVI SADA IMAJU SERTIFIKATE ZA MED, ALI ON NIJE PRAVI! Ekserti dali savet pri kupovini meda: OVO OBAVEZNO POGLEDAJTE

(Espreso/Blic žena/prenela PV.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.