Sutra slavimo Svetog Iliju, a Srbi nisu sigurni da li treba da poste: Kada svetac pada u petak važi samo jedno...
Sveti Ilija, Foto: spc.rs

važno je

Sutra slavimo Svetog Iliju, a Srbi nisu sigurni da li treba da poste: Kada svetac pada u petak važi samo jedno...

Sutra je Sveti Ilija, a mnogi vernici nisu sigurni da li treba da poste.

Objavljeno:

Proslavljanje Svetog Ilije je ukorenjeno duboko u tradiciju srpskog naroda.

Srpska pravoslavna crkva i vernici 2. avgusta obeležavaju ovog velikog svetitelja. Ilindan uvek pada istog datuma i obeležen je crvenim slovom u crkvenom kalendaru. Sveti Ilija je kod nas poznat i kao Ilija Gromovnik.

Ono što je za Slovene bio Perun - to je za Srbe Sveti Ilija, a ako znamo da su Srbi upravo iz mnogobožačke slovenske religije prešli na hrišćanstvo jasno je zašto se pridaje toliki značaj ovom svetitelju.

Stari Srbi su prelaskom u hrišćanstvo mnoge osobine svog boga Peruna - koji je inače upravljao munjama i gromovima - preneli na Svetog Iliju.

Sveti Ilija Gromovnik u svojim kočijama, sa prikazom gromova
Sveti Ilija Gromovnik u svojim kočijama, sa prikazom gromovafoto: Wikipedia

Prema narodnoj tradiciji Sveti Ilija se vozi na vatrenim kolima koja vuku četiri konja iz čijih nozdrva izbija plamen. Grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima.

Kad na Svetog Iliju pucaju gromovi narod veruje da to svetac gađa đavole pa se ne valja krstiti da se đavo ne bi sakrio pod krst u koji grom ne udara. Takođe, kako narod kaže, treba dobro gledati mesto gde grom udari jer je to znak da se tu krije nečastivi.

Predanje kaže da se Sveti Ilija vazneo na nebo i da je i dalje živ, a prema predanju biće preteča drugog dolaska Hristovog u koji veruju pripadnici hrišćanske religije.

Mnogi vernici nisu sigurni da li treba da poste na današnji dan, obzirom da veliki svetitelj pada baš u petak ove godine.

U slučaju da Sveti Ilija padne u sredu ili petak (kao ove godine), ne mrsi se, već se konzumiraju riba, ulje i vino
U slučaju da Sveti Ilija padne u sredu ili petak (kao ove godine), ne mrsi se, već se konzumiraju riba, ulje i vinofoto: spc.rs

U slučaju da Sveti Ilija padne u sredu ili petak (kao ove godine), ne mrsi se, već se konzumiraju riba, ulje i vino. Dakle, posti se, ali ne strogim postom, već postom na ribi.

Post sredom je određen u znak sećanja na Judinu izdaju Gospoda Hrista, dok petkom postimo jer je Gospod toga dana razapet na krstu. Nepoštovanje ovih posnih dana osuđuje se 69. kanonom sv. Apostola.

Ovaj petak nije izuzetak, tako da svi pravoslavni vernici treba da poste ove godine na Svetog Iliju.

Što se tiče duhovnog posta, sredom i petkom treba se više i usrdnije moliti i zahvaliti velikom svetitelju proroku Iliji, za zdravlje u kući!

Bonus video:

Bonus video:

02:22

ISPRED HRAMA ĆE PATRIJARH DATI PORUKU SRPSKOM NARODU Sveštenik o značaju Spasovdana: Slava koja je spasila Beograd

(Espreso / I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.