Ovu ribu nikako ne smete da jedete jer je prepuna teških metala: U sebi ima ŽIVU, ne slutite koliko je otrovna
Riba, Foto: Printscreen/Instagram/Nikana.gr

pažnja

Ovu ribu nikako ne smete da jedete jer je prepuna teških metala: U sebi ima ŽIVU, ne slutite koliko je otrovna

Određene vrste riba, kao što su tilapija, pangasius, baltički losos i tunjevina, mogu biti bogate teškim metalima.

Objavljeno:

Riba je bogat izvor visokokvalitetnih proteina i polinezasićenih masnih kiselina koje blagotvorno deluju na kardiovaskularni sistem. Posebno je važno obratiti pažnju na masne ribe kao što su losos, šaran i skuša, jer su bogate omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima.

Način pripreme ribe

Način pripreme ribe igra ključnu ulogu u njenoj nutritivnoj vrednosti. Ribu je najbolje kuvati na pari ili dinstati, izbegavajući prženje“, savetuje dijetetičar. Kuvanje na pari čuva hranljive vrednosti ribe i smanjuje unos nezdravih masti.

Kupovina ribe

Riba
foto: Printscreen/youtube/AFP Deutschland

Prilikom kupovine ribe preporučuje se odabir pouzdanih izvora. To mogu biti lokalni ribari ili sertifikovani prodavci. Nažalost, riba iz Baltičkog mora može da sadrži teške metale kao što su živa i dioksini. "Istraživanja su pokazala da je atlantska riba bolji izbor od baltičke ribe. Trudnice posebno treba da izbegavaju ribu iz Baltičkog mora", naglašava Topoloska.

Teški metali

Određene vrste riba, kao što su tilapija, pangasius, baltički losos i tunjevina, mogu biti bogate teškim metalima. Umesto toga, dijetetičar preporučuje da jedete iverak ili smuđ, koji su sigurniji izbor.

Smoked Products

Dimljeni riblji proizvodi često sadrže velike količine soli. Budite oprezni sa dimljenom ribom, jer prekomerno unošenje soli može negativno da utiče na zdravlje“, upozorava Topoloska.

Kada uživate u ribljim delicijama na moru, važno je odabrati pouzdane izvore i pravilno pripremiti ribu kako biste osigurali maksimalnu korist za zdravlje, piše Klik.hr.

01:03

VOLITE LI JAPANSKU KUHINJU? MAJKA I SNAJKA SPREMALE EGZOTIČNA JELA: Riba na terijaki način i povrće u tempuri samo za sina Miloša

(Espreso/Novi.ba/Klix.hr/Prenela P.V)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.