važno
Stručnjaci otkrili koje meso je najzdravije za srce: Posle njega, ovaj vitalan organ će vam "pucati od zdravlja"
Kaže da meso može uticati na zdravlje srca, a otkrila je i svoje preporuke
Dr Miljko Ristić je svojevremeno otkrio da svake godine izgubimo više od 55.000 ljudi, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u svetu.
Ishrana je na prvom mestu kada su u pitanju faktori rizika, zbog čega je važno obratiti pažnju na hranu koju konzumiramo. Kada je reč o mesu, neke vrste su znatno korisnije od drugih, ističe nutricionista i dijetetičar Krutika Nanavavi. Kaže da meso može uticati na zdravlje srca, a otkrila je i svoje preporuke:
Masne ribe
Losos, skuša, sardina i pastrmka su odličan izbor. Oni su bogati omega-3 masnim kiselinama i mogu biti izuzetno korisni za zdravlje srca.
„Ove vrste ribe su bogate omega-3 masnim kiselinama, za koje se pokazalo da smanjuju upale, snižavaju krvni pritisak i smanjuju rizik od srčanih aritmija“, kaže Nanavati za SheFinds, dodajući da pomažu u smanjenju triglicerida u krvi, koji su ključni za održavanje kardiovaskularnog zdravlja.
Prema njenim rečima, masnu ribu možete jesti nekoliko puta nedeljno.
Meso peradi
Piletina i ćuretina su takođe među vrstama mesa koje preporučuju stručnjaci, jer sadrže niže nivoe zasićenih masti u poređenju sa crvenim mesom.
„Obezbeđuju vam visokokvalitetne proteine i esencijalne hranljive materije poput niacina i selena, podržavajući kardiovaskularno zdravlje“, kaže nutricionista i dodaje da niacin pomaže u kontroli holesterola, dok selen deluje kao antioksidans.
Bela riba
"Bela riba ima manje masti od drugih izvora proteina i pruža mršavu opciju za unos proteina. Takođe sadrži esencijalne hranljive materije poput selena i joda koji podržavaju funkciju srca", ističe Nanavati.
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!