Stručnjaci otkrili koje meso je najzdravije za srce: Posle njega, ovaj vitalan organ će vam "pucati od zdravlja"
Foto: Printscreen/youtube/AFP Deutschland

važno

Stručnjaci otkrili koje meso je najzdravije za srce: Posle njega, ovaj vitalan organ će vam "pucati od zdravlja"

Kaže da meso može uticati na zdravlje srca, a otkrila je i svoje preporuke

Objavljeno:

Dr Miljko Ristić je svojevremeno otkrio da svake godine izgubimo više od 55.000 ljudi, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u svetu.

Ishrana je na prvom mestu kada su u pitanju faktori rizika, zbog čega je važno obratiti pažnju na hranu koju konzumiramo. Kada je reč o mesu, neke vrste su znatno korisnije od drugih, ističe nutricionista i dijetetičar Krutika Nanavavi. Kaže da meso može uticati na zdravlje srca, a otkrila je i svoje preporuke:

Masne ribe

Riba
foto: Alexander Matvienko / Panthermedia / Profimedia

Losos, skuša, sardina i pastrmka su odličan izbor. Oni su bogati omega-3 masnim kiselinama i mogu biti izuzetno korisni za zdravlje srca.

„Ove vrste ribe su bogate omega-3 masnim kiselinama, za koje se pokazalo da smanjuju upale, snižavaju krvni pritisak i smanjuju rizik od srčanih aritmija“, kaže Nanavati za SheFinds, dodajući da pomažu u smanjenju triglicerida u krvi, koji su ključni za održavanje kardiovaskularnog zdravlja.

Prema njenim rečima, masnu ribu možete jesti nekoliko puta nedeljno.

Meso peradi

Piletina i ćuretina su takođe među vrstama mesa koje preporučuju stručnjaci, jer sadrže niže nivoe zasićenih masti u poređenju sa crvenim mesom.

„Obezbeđuju vam visokokvalitetne proteine i esencijalne hranljive materije poput niacina i selena, podržavajući kardiovaskularno zdravlje“, kaže nutricionista i dodaje da niacin pomaže u kontroli holesterola, dok selen deluje kao antioksidans.

Bela riba

"Bela riba ima manje masti od drugih izvora proteina i pruža mršavu opciju za unos proteina. Takođe sadrži esencijalne hranljive materije poput selena i joda koji podržavaju funkciju srca", ističe Nanavati.

01:56

PROFESOR NAPRAVIO EKSPERIMENT SA SLANINOM I DOŠAO DO NEVEROVATNOG OTKRIĆA! Meso u Srbiji na granici štetnosti po zdravlje?!

(Espreso/novi/Prenela P.V)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.