Hrvatice upozorile na opasnu infekciju sa plaže: Po telu se javljaju kraste i mehurići, zarazna je kao kuga!
Plaža, Foto: PrintScreen/ Instagram/ nikana.gr

oprez

Hrvatice upozorile na opasnu infekciju sa plaže: Po telu se javljaju kraste i mehurići, zarazna je kao kuga!

"Meni su kraste na bradi i telu, drugoj prijateljici oko usana, trećoj na leđima... Dobila sam i temperaturu i sve me svrbi", ističe ona.

Objavljeno:

Hrvatice su dobile infekciju bakterijama Staphylococcus, koju zovu "slatke kraste", a doktorka otkriva da budete na oprezu jer su zarazne.

"Bila sam na odmoru sa prijateljicama i na plaži smo primetile neku crvenu tačkicu na usni. Na početku sam mislila da je herpes koji mi često izbije kad mi padne imunitet. Ipak, po povratku kući, ta tačkica je počela da se širi i prerasla je u mehuriće s vodom. Sve sam lepo očistila i namazala mast za rane, ali ništa nije pomagalo. Naravno, odmah sam otišla kod doktorke, a ona mi je rekla da se radi o 'slatkim krastama' i prepisala mi je antibiotsku mast i antibiotik", priča Splićanka za 24sata.hr.

"Slatke kraste" ili impetigo je kod odraslih bakterijska infekcija kože koja je najčešće uzrokovana bakterijama Staphylococcus aureus ili Streptococcus pyogenes. Češća je pojava kod dece, ali odrasli takođe mogu da razviju ovu infekciju, posebno ako imaju oslabljeni imunitet ili oštećenja na koži. Letnji uslovi su idealni za rast i širenje bakterija, vrućina i vlaga mogu da pojačaju znojenje, što može da iritira kožu i stvori povoljne uslove za infekciju.

"Iskreno ne znam da li je do posteljine u apartmanu ili do mora", kaže Hrvatica i dodaje kako su joj lekari rekli da ovo nije prvi slučaj ovo leto i kako im stalno dolaze ljudi sa istim tegobama.

Kijev, Plaže, Ukrajina
foto: Profimedia

"Meni su kraste na bradi i telu, drugoj prijateljici oko usana, trećoj na leđima... Dobila sam i temperaturu i sve me svrbi", ističe ona.

O čemu je reč?

"Reč je o Strafilodermiji ili Streptokodermiji izazvanoj spomenutim bakterijama koja je leti vrlo česta i zna da se javi u malim 'epidemijama'. Jako lako se širi, tako da sam i ove godine u ordinaciji imala dosta pacijenata sa tim problemom", odgovara mr. sc. dr. Gordana Bubičić-Bajek, dermatovenerolog iz Zadra na informaciju da je na području Splita ove godine zabeležen dosta veliki broj slučajeva 'slatkih krasti'.

Kaže kako se infekcija najčešće javlja kod dece, obično na koži oko usta i nosa, odnosno na licu, ali može da se javi i na drugim delovima tela. Na početku su to sitne tačkice, nakon čega će se pojaviti mehurići, a kako deca to često češkaju, lako se prenosi. Tako da, ako dete, primera radi, ima neku ogrebotinu na licu, preneće bakterije češkanjem i mehurići mogu da se pojave na širem području lica.

"To obično malo uplaši većinu roditelja, ali nema razloga za strah, jer nije reč o opasnoj bolesti ni komplikovanom lečenju. Važno je započeti sa lečenjem što ranije, čim se mehurići pojave. Tada je najčešće dovoljno lečenje lokalnom primenom antibiotske masti. Kad se infekcija jače proširi, daje se antibiotik oralno i impetigo se povlači za nekoliko dana", zaključuje doktorka.

Nema puno načina za prevenciju infekcije i pojavu impetiga, osim eventualnog izdvajanja obolelog deteta iz grupe, jer se infekcija širi direktnim kontaktom. Širenju i razvoju bakterija pogoduju toplina i vlaga, ogrebotine ili iritacije na koži lica, jer bakterije tako lakše ulaze u kožu. Infekciji će češće podleći manja deca i ona oslabljenog imuniteta, ali to nije pravilo.

Kako izgleda osip roseola kod dece keywords: dete, osip, virusna infekcija, roseola TikTok/brookejeffymd

01:34

Kardiolog o srčanoj slabosti

(Espreso/24sata.hr/MONDO/Prenela PV.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.