Ovu hranu Novak Đoković i ostali sportisti jedu na Olimpijskim igrama: Jedno jelo je zabranjeno jer je puno OTROVA
Novak Đoković, Foto: EPA/Tolga Akmen

pažnja

Ovu hranu Novak Đoković i ostali sportisti jedu na Olimpijskim igrama: Jedno jelo je zabranjeno jer je puno OTROVA

Znamo da su svi ljubitelji sporta pažljivo proverili rasporede, a ovde ćemo pokazati malo drugačiju stranu Olimpijskih igara i fokusirati se na – gastronomiju.

Objavljeno:

Olimpijske igre u Parizu su tu i trajaće nešto više od dve nedelje. Na njima će nastupiti više od 10.000 sportista koji će se takmičiti u ukupno 32 sporta, pa ko god se nađe u Parizu neće moći da kaže da mu je dosadno.

Ali da biste uživali, ne morate biti u Parizu, dovoljno je samo gledati utakmice. Znamo da su svi ljubitelji sporta pažljivo proverili rasporede, a ovde ćemo pokazati malo drugačiju stranu Olimpijskih igara i fokusirati se na – gastronomiju.

Priprema svih tih ogromnih količina hrane je svakako veliki izazov na utakmicama. Kada se sportistima dodaju i njihovi treneri i članovi tima, broj ljudi kojima je potrebno da se usluže obroke penje se na oko 15 hiljada, tako da je pre svega neophodna dobra priprema i organizacija.

Da ne govorimo o tome da takmičari dolaze iz celog sveta, pa je važno poštovati sve moguće razlike u kuhinji.

To je dugotrajan posao, a tome u prilog govori i procena kako će se jela pripremati po više od 500 različitih recepata. Naravno, uglavnom zdravo i hranljivo.

Vino, kimči i meso

Kimči
foto: Profimedia

Nekada je sve ovo o čemu sada pričamo bilo potpuno nezamislivo. Moderne Olimpijske igre pokrenute su 1896. godine u Atini, gde takmičari nisu baš pazili šta jedu. U to vreme nije bilo čak ni olimpijskog sela, a takmičili su se amateri koji su svakodnevno pili vino za snagu.

Osim toga, uživali su i da jedu kozjih nogu, verujući da će im to dati životinjsku snagu.

A danas? Danas se 50.000 obroka priprema svakog dana, obraćajući pažnju na vegetarijanske obroke i održivost.

Tokom prošlosti, neke zemlje domaćini su takođe koristile domaćinstvo Igara za promociju svojih kuhinja. Tako je posle Seula 1988. svet upoznao kimči, koji je počeo da se širi širom sveta. Takođe, 24 godine ranije, kada je domaćin bio Tokio, trener zlatne ženske odbojkaške reprezentacije Japana je objasnio značaj dijete koja kombinuje ribu i pirinač. Pogađate, taj trenutak definitivno nije dugo trajao za suši.

Ali vratimo se na impresivne pariske brojke i činjenice. Procenjuje se da će tokom OI biti pripremljeno više od neverovatnih dva miliona obroka, a sva hrana osim banana, kafe i čokolade dolazi iz Francuske.

Zvuči neverovatno, ali jedno od poznatijih jela, pomfrit, neće biti servirano – i to iz bezbednosnih razloga (pripremanje u dubokom ulju u fritezama). Naravno, i Francuzi žele da što više predstave svoju kuhinju, pa će u selu biti održane radionice koje će polaznike naučiti kako da spreme ukusan baget i dobar kroasan. Sve u svemu – biće veselo i nezaboravno, prenosi punkufer.hr.

21:04

KOJEKUDE-S03-EP13-HRANA

(Espreso/city magazin/Punkufer.hr/Prenela PV.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.