savet
Svi držimo lubenicu u frižideru, a nimalo nije dobro: Evo kako se pravilno čuva da bi bila sveža
Svi imaju običaj da lubenicu drže u frižideru, ali to nije najbolji način da dugo zadrži svežinu
Skoro svi ljudi drže lubenicu u frižideru, kako bi bila hladna i bolje osvežavala kada se jede, ali i da se ne bi pokvarila. Otkriven je bolji način čuvanja lubenice koji će joj znatno produžiti rok trajanja.
Najbolje mesto za čuvanje lubenice
Lubenice najbolje osveže u vrelim letnjim danima, ali nažalost ostanu sveže samo nekoliko dana. Ipak, postoji način čuvanja lubenice u kuhinji koji će produžiti njihov rok trajanja na čak dve nedelje. Američki kulinarski stručnjak Kristina Orso podelila je savet da je najbolje mesto za čuvanje lubenice taman prostor, udaljen od bilo kakvih izvora toplote, kao što su šporet, mikrotalasna rerna, friteza, prozor. Najbolja opcija je staviti lubenicu ispod kuhinjskog pulta ili na neku policu gde ne dopiru svetlost i toplota. Treba da bude na sobnoj temperaturi.
Držite je dalje od ostalog voća
Lubenica je osetljiva na gas etilen, prirodni hormon rasta koji proizvodi voće poput banane, jabuke i avokada. Previše voća na jednom mestu rezultiraće velikom količinom etilena, zbog čega će doći do truljenja lubenice. Lubenice će ostati sveže ako se čuvaju pored ananasa koji proizvodi malu količinu gasa, ali se takođe može skladišititi pored bobičastog voća.
Oprezno sa isečenim kriškama
Isečene kriške lubenice najbolje je staviti odmah u frižider, i to u posudu zatvorenu poklopcem. "Sveže isečena lubenica gubi vlagu i ukus kada je izložena vazduhu. Najbolji način borbe protiv toga je čvrsto obmotati isečene parčiće ili kraj lubenice providnom folijom", savetuje stručnjak. Zatim umotane parčiće lubenice stavite u plitku i hermetički zatvorenu posudu, što će im sačuvati svežinu.
Bonus video:
(Espreso/NajŽena/Prenosi A.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!