Znate li šta se dešava kada sodu bikarbonu stavite u vodokotlić? Ovo će vas zapanjiti, kakva magija
Soda bikarbona, Foto: profimedia

pažnja

Znate li šta se dešava kada sodu bikarbonu stavite u vodokotlić? Ovo će vas zapanjiti, kakva magija

Iako poklopac na vodokotliću sprečava da većina prašine i trunja uđe u njega, to ne znači da se tamo ne događaju drugi procesi.

Objavljeno:

Na portalu Family Handyman razgovarali su sa stručnjacima Džastinom Karpenterom iz Modern Maids, Rodžerom Vejkfildom s The Trades Academy o tome šta se događa kada stavite sodu bikarbonu u WC šolju, prenosi Jutarnji.hr.

Iako poklopac na vodokotliću sprečava da većina prašine i trunja uđe u njega, to ne znači da se tamo ne događaju drugi procesi.

S vremenom se mogu pojaviti mrlje i naslage od rđe, minerala i plesni, a te naslage mogu doći do mehanizama za ispiranje i ubrzati njihov kvar.

Prljav vodokotlić takođe može doprineti prljavoj WC šolji. Budući da se šolja ispire iz rezervoara, sve što je u vodokotliću završi u šolji.

Ako se radi o buđi, ona se može razmnožiti kada je izložena svetlu, što rezultira prljavom šoljom. Naslage takođe mogu imati neugodan miris.

„Soda bikarbona u vašem vodokotliću može pomoći u uklanjanju neugodnih mirisa u vašem WC-u“, kaže Vejkfild. Karpenter dodaje da takođe može sprečiti nakupljanje kamenca i minerala.

Šta se dešava sipanjem sode bikarbone u vodokotlić?

Soda Bikarbona
foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

Nećete videti aktivno penjenje nakon što je stavite, ali prirodno smanjuje kiselost vode i uklanja neprijatne mirise.

„Soda bikarbona neutralizuje kiseline,“ kaže Vejkfild, „ono što ona zapravo radi jeste da uravnotežava pH u vašem vodokotliću“.

To može produžiti vek trajanja svih radnih delova unutar WC šolje.

Da biste očistili i dezodorisali svoj rezervoar sodom bikarbonom, zatvorite ventil za dovod vode i isperite kako biste ispraznili rezervoar.

Sipajte jednu četvrtinu do pola šolje sode bikarbone u rezervoar (ne na poklopac ili ventil za punjenje) i upotrebite čistu četku za ribanje s dugom drškom da izribate dno i stranice rezervoara. Ponovo uključite dovodni ventil i isperite, prenosi Familiy Handyman.

Šta još možete staviti u vodokotlić da bude čist?

„Možete koristiti proizvode posebno dizajnirane za ovu svrhu, kao što su tablete ili rastvori za čišćenje rezervoara“, kaže Karpenter.

Redovno održavanje sirćetom takođe deluje.

10:23

POSETILI SMO NAJSTARIJU SODAŽIJSKU RADNJU U PIROTU: Po klaker i sodu ovde dolaze od 1939. godine (KURIR TV)

(Espreso/Penzionisani/prenela PV.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.