OVO JE BIO NAJVEĆI SE*S SKANDAL 20. VEKA PRINCA FILIPA I 2 DEVOJKE: Spavala sa Rusima i Britancima zajedno, a on...
Kristina Kiler, Foto: Prinstcreen/Youtube/ BBC Newsnight

skandal

OVO JE BIO NAJVEĆI SE*S SKANDAL 20. VEKA PRINCA FILIPA I 2 DEVOJKE: Spavala sa Rusima i Britancima zajedno, a on...

Kako je uopšte došlo do toga da se pročuje za aferu atraktivne, mlade Kristin i gotovo 30 godina starijeg političara?

Objavljeno:

Uloga pokojnog princa Filipa, muža kraljice Elizabete II, dugo je bila predmet spekulacija u jednom od najozloglašenijih skandala 20. veka. Sada je "Daily Mail" otkriva da tajna FBI dokumenta dokazuju da je vojvoda od Edinburga sasvim izvesno bio lično umešan u takozvanu aferu "Profumo" iz ranih 60-ih godina prošlog veka, kada je seks skandal srušio britansku vladu.

Rasplet afere Profumo otpočeo je u martu 1963. godine kada je britanski državni sekretar rata Džon Profumo, inače oženjen, negirao da je tokom 1961. imao seksualnu vezu sa tada 19-godišnjom tinejdžerkom Kristin Kiler. No, ubrzo su isplivali konkretni dokazi o njihovoj aferi, pa je već u junu iste godine Profumo bio primoran da da ostavku.

Kako je uopšte došlo do toga da se pročuje za aferu atraktivne, mlade Kristin i gotovo 30 godina starijeg političara? Profuma je 1961. na jednoj zabavi sa Kristin upoznao njihov zajednički poznanik - uticajni londonski osteopata Stiven Vord, za koga se spekulisalo da je pronalazio atraktivne devojke za tadašnjin politički establišment.

Kristin Kiler i Profumo uplovili su u petomesečnu aferu, a ona je za to vreme, kao i pre i posle toga, živela sa Vordom kako u njegovom stanu u Londonu, tako i u njegovoj vikendici na imanju Kliveden, premda navodno nisu imali seksualnu vezu. Romansa političara i mlade Britanke se završila, ali sledeće godine, u decembru 1962, dečko kog je ostavila ispalio je sedam hitaca u kuću Stivena Vorda.

Vord i Kristin su tada dospeli na naslovne strane, a čitava priča, u koju je bio uključen i Profumo, isplivala je na površinu... Sve bi možda ostala obična tabloidna poslastica, da Kilerova tada nije priznala kako je uporedo sa Profumom, spavala i sa čovekom po imenu Jevgenij Ivanov, sovjetskim vojnim atašeom, što je predstavljalo potencijalni bezbednosni rizik i pretnju po nacionalnu bezbednost.

Kako su glasine o aferi postajale sve šire rasprostranjenije, a javile su se i tvrdnje da je Ivanov od Kristin tražio da pokuša da otkrije od Profuma kada bi Nemci mogli da dobiju američke nuklearne rakete, državni sekretar je u martu 1963. negirao da je imao romansu sa ovom mladom damom. To je, međutim, zapečatilo njegovu sudbinu i nakon što su dokazi ugledali svetlost dana, u junu je dao ostavku i postao deo političke prošlosti.

U međuvremenu, zahvaljujući povezanosti sa Kristin i čitavim slučajem, Stiven Vord se suočio sa zakonskim optužbama za nemoral. Ona nije bila ni prostituka ni eskort dama, ali je bilo jasno da je živela od velikodušnosti bogatih muškaraca - a takvo ponašanje je, u ono vreme, jednostavno bilo cenzurisano. Vord je u jeku skandala uhapšen i formalno optužen za život od nemoralne zarade - optužba za koju, koliko god da je on bio raskalašan, bilo je malo dokaza. Samo tri dana nakon što je i zvanično osuđen oduzeo je sebi život tako što se namerno predozirao.

A kakve veze zapravo princ Filip ima sa čitavom pričom?

Princ Filip
foto: Profimedia

U strogo čuvanim FBI dokumentima, koji su tek sada objavljeni, tvrdnje o princu Filipu iznosi Tomas Korbali, američki biznismen umešan u industrijsku špijunažu, koji je inicijalno pristao da ga FBI ispita o njegovom prijateljstvu sa Stivenom Vordom.

Depeša koja je poslata američkoj ambasadi u Londonu 20. juna 1963. godine glasi: "Korbali je takođe naveo da se priča da je princ Filip možda bio povezan sa ove dve devojke". Kada je napisano "ove dve devojke" mislilo se na gorepomenutu Kristin Kiler, kao i na Mandi Rajs-Dejvis, njenu prijateljicu i još jednu devojku koju je Vord navodno upoznavao sa tadašnjim moćnicima.

Podsetimo, Filipova umešanost u aferu Profumo jedna je od ključnih priča u drugoj sezoni popularne serije "The Crown", koja prati život britanske kraljevske porodice. U seriji ser Entoni Blant, kraljičin kustos umetnosti za kog je kasnije otkriveno da je sovjetski špijun, upozorava Filipa da će razotkriti njegovu vezu sa Vardom kada ga je vojvoda uhvatio u izdaji.

Princ Filip bio je umešan u najveći seks skandal 20. veka u Velikoj Britaniji Foto:Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia / Profimedia

Izvesno je da princ Filip bio u kontaktu sa Vordom u više navrata, a čak ga je umetnik skicirao u Bakingemskoj palati. Bilo kako bilo, u razgovoru sa FBI-em Korbali je istakao da ne veruje u optužbe protiv Vorda.

02:14

ČARLS ĆE MORATI JOŠ GODINAMA DA VLADA, BRITANIJA JE U KRIZI! Heraldičar Grujić: Princ Vilijam sasvim drugačije shvata VLADAVINU

(Espreso/blic žena/Prenela P.V)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.