Recept za vojvođanski riblji paprikaš od kojeg ide voda na usta: Polizaćete tanjir i tražiti još koliko je dobar
Riblji paprikaš, Foto: Printscreen/Youtube/ Mira Vidakovic

uuuh, kakav ukus

Recept za vojvođanski riblji paprikaš od kojeg ide voda na usta: Polizaćete tanjir i tražiti još koliko je dobar

Miris dima iz kotlića i bogat ukus čorbe simbolizuju gostoprimstvo i zajedništvo koje su karakteristične za ovaj deo Srbije

Objavljeno:

Vojvodina, poznata po svojoj bogatoj gastronomskoj tradiciji, nudi mnoge kulinarske specijalitete, ali jedan od najprepoznatljivijih je svakako riblja čorba.

Ovaj specijalitet ne samo da zadovoljava čula, već nosi sa sobom i dugu tradiciju pripreme i okupljanja porodice i prijatelja oko stola.

Riblja čorba je duboko ukorenjena u vojvođanskoj tradiciji, naročito u mestima koja se nalaze uz Dunav, Tisu i druge reke. Prvobitno su je pripremali ribari koji su svoje dnevne ulove pretvarali u hranljivi i ukusni obrok. Vremenom, riblja čorba je postala neizostavni deo vojvođanske kuhinje, prisutna na gotovo svakom slavlju i porodičnom okupljanju.

  • 500 g različitih vrsta rečne ribe (npr. šaran, smuđ, štuka), očišćene i iseckane na komade
  • 2 veće glavice crnog luka, sitno iseckane
  • 2 šargarepe, iseckane na kolutove
  • 2 krompira, iseckana na kockice
  • 2 paradajza, iseckana na kockice
  • 2 paprike (zelena ili crvena), iseckane na kockice
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 2-3 lovorova lista
  • 1 kašika aleve paprike
  • 1 kašika masti (ili ulja)
  • So i biber po ukusu
  • Malo sirćeta (opciono, za dodatnu kiselost)
  • Voda
Riblji paprikaš
Riblji paprikašfoto: Printscreen/Youtube/ Mira Vidakovic

Ako riba nije očišćena, očisti je i iseckaj na komade. Ribu dobro operi pod mlazom hladne vode.

U velikom loncu zagrej mast (ili ulje) na srednje jakoj vatri. Dodaj sitno iseckan crni luk i prži dok ne postane staklast.

Dodaj iseckanu šargarepu, krompir, papriku i beli luk. Dinstaj sve zajedno oko 5-7 minuta, povremeno mešajući.

Dodaj iseckanu ribu, lovorov list, alevu papriku, so i biber po ukusu. Promešaj sve sastojke i dinstaj još nekoliko minuta.

Dodaj dovoljno vode da prekrije sve sastojke u loncu. Poklopi lonac i kuvaj na srednje jakoj vatri oko 30-40 minuta, dok riba i povrće ne omekšaju.

Probaj čorbu i po potrebi dodaj još soli, bibera ili aleve paprike. Opciono, možeš dodati malo sirćeta za dodatnu kiselost, ako voliš.

Riblja čorba se tradicionalno služi vruća, uz domaći hleb ili kukuruznu proju. Često se uz nju pije domaća rakija ili belo vino, što dodatno naglašava bogatstvo ukusa ovog jela. Čorba je najbolja kada se priprema u velikom kotliću na otvorenom, što je takođe deo vojvođanskog folklora.

Riblja čorba nije samo hrana, već i simbol zajedništva i tradicije. Mnoga vojvođanska sela i gradovi organizuju takmičenja u kuvanju riblje čorbe, poznata kao "fišijade", gde se okupljaju najbolji kuvari iz regiona da pokažu svoje veštine i dele ljubav prema ovom jelu.

Vojvođanska riblja čorba je mnogo više od običnog jela; ona je deo kulturnog nasleđa i identiteta Vojvodine. Sa svojim bogatim ukusom i jednostavnom pripremom, ova čorba nastavlja da bude omiljeni specijalitet mnogih generacija, okupljajući ljude oko stola i čuvajući tradiciju živom. Bez obzira na to da li je pripremate kod kuće ili je degustirate na nekom od mnogobrojnih festivala, riblja čorba je svakako jelo koje se mora probati.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/srbijadanas/Staša Savić/ T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.