OVAJ SASTOJAK JE OBAVEZAN ZA RUŽE: Samo tako će cvetati tokom celog leta
Ruže, Foto: teerawit janpeng / Panthermedia / Profimedia

komšije će vam zavideti

OVAJ SASTOJAK JE OBAVEZAN ZA RUŽE: Samo tako će cvetati tokom celog leta

Ruže su kraljice vrtova, no ponekad manje cvetaju zbog onoga što nedostaje unutar zemlje

Objavljeno: 13:47h

Iskusni baštovani poznaju jedan sastojak koji će "spasiti" njihove ruže. Naime, radi se o nečemu što će obogatiti zemlju.

Radi se o epsomovoj soli, poznatoj i kao gorka so, koja je vrlo korisna baštovanima. Ova so je bogata magnezijum sulfatom, hranljivim sastojkom ključnim za rast i razvoj biljaka, cveća, povrća, za revitalizaciju osušenih biljaka i protiv štetočina.

Prednosti ove vrste soli su razne. Zahvaljujući magnezijum sulfatu, biljke dobijaju intenzivniju zelenu boju te ona ujedno poboljšava proces klijanja, čineći biljke gušćima. Osim toga, pomaže u stvaranju većeg broja i većih cvetova.

Nil Metson, profesor s britanskog Univerziteta Kornel, naglasio je važnost pravilne ishrane biljaka.

Ruže
foto: Printscreen/youtube

- Biljke pokazuju znakove kada im nedostaju određene hranljive materije. Ako lišće požuti po celoj biljci, to može biti znak manjka sulfata. Ako donji listovi požute između žila, možda nedostaje magnezijuma - naveo je.

Magnezijum i sumpor su esencijalni nutrijenti, no mogu biti osiromašeni iz tla zbog preteranje sadnje i setve, što iscrpljuje tlo. Za razliku od većine komercijalnih gnojiva, gorka so se ne nakuplja u tlu, što znači da s njom ne možete preterivati.

Ruže posebno vole gorku so, dodavanje gorke soli čini ruže jačima, povećava broj cvetova i čini cvetove većima nego kod ruža koje nisu tretirane ovim dodatkom.

Korištenjem epsom soli, vaša vrtna oaza će biti bujnija i cvetaće tokom čitavog leta, pružajući vam zadovoljstvo i uživanje u prekrasnim cvetovima.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/NajŽena/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.