DOKTOR MILOŠ OTKRIO KOJA BOLEST CEPA ŠTITNU ŽLEZDU NA DELOVE: Pogađa sva životna doba, a simptoma uopšte nema
Dr Miloš Žarković, Foto: Printscreen/Youtube/RTS Ordinacija - Zvanični kanal

pažnja

DOKTOR MILOŠ OTKRIO KOJA BOLEST CEPA ŠTITNU ŽLEZDU NA DELOVE: Pogađa sva životna doba, a simptoma uopšte nema

Prema rečima profesora Žarkovića, tačan uzrok Hašimota nije poznat, ali se zna da nastaje kao posledica interakcije genetike i spoljnih faktora.

Objavljeno: 06:57h

Može da pogodi bilo koju osobu u bilo kom životnom dobu, ali najčešće se pojavljuje kod sredovečnih žena.

Hashimoto tiroiditis je hronična autoimuna bolest i spada u najčešće autoimune bolesti kod ljudi, ističe profesor doktor Miloš Žarković, internista endokrinolog i načelnik Odeljenja za bolesti štitne žlezde na Klinici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS).

"Kao i ostale autoimune bolesti, Hashimto tiroiditis je češći kod žena. Prisustvo antitela, koja su uzrok i marker ove bolesti raste sa starenjem. Kod žena mlađih od 20 godina manje od 10 odsto ima prisustna antitela, dok se kod žena preko 70 godina u 30 odsto nalaze ova antitela u krvi. Hashimoto tireoiditis je najčešći uzrok hipotireoze u razvijenom svetu. Učestalost hipotireoze takođe raste sa starenjem", objašnjava za "Blic zdravlje" prof. dr Žarković.

Faktori rizika za nastanak Hašimota

Štitna žlezda, Vrat
foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Prema rečima profesora Žarkovića, tačan uzrok Hašimota nije poznat, ali se zna da nastaje kao posledica interakcije genetike i spoljnih faktora.

U Fortrade-u tražimo kandidate sa jakim prodajnim i pregovaračkim sposobnostima na engleskom jeziku

"Postoji više faktora koji povećavaju rizik nastanka hashimoto tiroiditis. Na prvom mestu je genetika. Hashimoto tireoditis nije nasledna bolest, mada postoji nasledna sklonost ka razvijanju ove bolesti. Kod monozigonih blizanaca, a to su osobe čija je genetika identična, ukoliko jedan blizanac oboli od Hashimoti thyroiditisa, rizik za nastanak ove bolesti kod drugog blizanca je 11.5 puta veći", navodi prof. dr Žarković i dodaje:

"Kod dizigotnih blizanaca, koji imaju različitu genetiku, kad jedan blizanac oboli rizik za nastanak ove bolesti kod drugog blizanca je 4 puta veći. Na ovakvom genetskom terenu virusne infekcije otpočinju imuni odgovor koji dovodi po pojave antitela i razaranja štitne žlezde."

Simptomi hašimoto tiroiditisa

Štitna žlezda
foto: Profimedia

Hashimoto tiroiditis je bezbolan i uglavnom je bez simptoma.

"Ponekad može da se pojavi uvećanje štitaste žlezde (guša). Ukoliko Hashimoto dovede do poremećaja rada štitne žlezde, pojavljuju se simptomi hipo ili hipertireoze (pojačan rad štitne žlezde)", ističe prof. dr Žarković.

Simptomi hašimota mogu biti:

Umor i pospanost i/ili slabost

Netolerancija na hladno

Slaba koncentracija ili poteškoće u razmišljanju

Depresija

Povećanje telesne težine

Uvećanje na vratu ili prisutnost gušavosti

Abnormalne menstrualne periode

Zatvor

Bol u mišićima

Gubitak kose

Suva koža

Lomljivi nokti

Oticanje lica

Dijagnoza se neretko otkriva slučajno

Sagovornik "Blic zdravlja" objašnjava da se dijagnoza Hashimoto tiroiditisa postavlja ili tokom dijagnostike poremećaja tiroidne funkcije ili slučajno, najčešće kada se radi ultrazvuk štitne žlezde.

"Na ultrazvučnom pregledu štitasta žlezda ima karakterističan izgled, te je lako postaviti dijagnozu. Da bi se postavila dijagnoza Hashimoto tireoditisa potrebno je odrediti antitela koja su udružena sa ovom bolesti", kaže prof. dr Žarković.

Neizlečiva bolest sa nepredvidivim tokom

Nažalost, Hashimoto tiroiditis je hronična bolest koja ne može da se izleči, kaže profesor Žarković, ali dodaje da tok bolesti može da se uspori uzimanjem preparata selena.

"Tok Hashimot tiroiditisa je nepredvidiv. Neke osobe ga imaju tokom celog života i nikada nemaju posledice. Međutim, ova bolest najčešće dovodi do razaranja štitne žlezde i prekida njene funkcije, do hipotireoze. Tada je neophodna nadoknada tiroidnih hormona", zaključuje za "Blic zdravlje" prof. dr Miloš Žarković.

08:46

OVO SU SIMPTOMI BOLESTI KRALJA ČARLSA! Urolog upozorio: Pogađa uglavnom starije muškarce, drugi je po učestalosti karcinoma

(Espreso/b92/blic/Milica Marković/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.