SVI MUSLIMANI MORAJU DA POŠTUJU OVA PRAVILA NA SAHRANAMA: Udovicama je jedna stvar zabranjena a umirući izgovara...
Muslimanka, Foto: Printscreen/Društvene mreže

PAŽNJA

SVI MUSLIMANI MORAJU DA POŠTUJU OVA PRAVILA NA SAHRANAMA: Udovicama je jedna stvar zabranjena a umirući izgovara...

Prema islamskom zakonu preminuli treba biti što pre sahranjen. Što znači da organizovanje sahrana počinje odmah.

Objavljeno:

Religija Islam ima mnogo sekti, pravaca i učenja, koji se međusobno razlikuju. Ipak, u pogledu smrti svi muslimani se slažu. Pa čine dobra dela za života koja će im doneti ulazak u Raj na Sudnji dan. Naime, oni veruju da mrtvi ostaju u grobovima sve dok ne dođe kraj sveta. Tog, Poslednjeg dana jedni će iskusiti rajski mir, a drugi patnju pakla.

Upravo zato muslimani se pripremaju za smrt. Odnosno, kada neko umire, članovi njegove porodice i najbliži prijatelji su kraj njega kako bi mu pomogli da izdrži agoniji i mučenje u tzv. „borbi za smrt“. U trenutku kada nastupa smrt umirujuća osoba treba da kaže „shahada“ što znači da nema boga osim Alaha. A prisutni uzvraćaju rečenicom: „Inna lillahi wa inna ilayhi raji’un“ (Zaista pripadamo Alahu i njemu ćemo se vratiti). Zatim se čita molitva za oprost grehova pokojnika.

Priprema tela za muslimanske sahrane

Sahrana, Grčka
foto: Printscreen/ Youtube/ Proto Thema

Prema islamskom zakonu preminuli treba biti što pre sahranjen. Što znači da organizovanje sahrana počinje odmah.

Da bi se telo pripremilo za sahranu, ono se mora oprati (Ghusl) i pokriti (Kafan). Po pravilu kupanje obavljaju bliske osobe koje su istog pola kao preminuli. Telo se pere najmanje 3 puta i to sledećim redom: gornja desna strana, gornja leva strana, donja desna strana, donja leva strana. Ženska kosa se nakon pranja uplita u 3 pletenica.

Za pokrivanje, tj. obmotavanje koriste se 3 platna – donje, gornje i veliko za čitavo telo. Kod žena postoje još 2 pokrova – za glavu i grudi. Ako je moguće, leva ruka pokojnika treba da leži na grudima, a desna na levoj ruci, kao u položaju molitve.

Tako umotano telo se osigurava konopcima. Jedan se vezuje oko glave, 2 oko tela i jedan oko članaka.

Muslimanske sahrane zabranjuju kremiranje i balsamovanje

Muslimanske sahrane obuhvataju čitanje pogrebne molitve koja je poznata kao „Salat al-Janazah“. Izvodi se u dvorištu džamije ili posebnoj sobi za molitvu, a okuplja sve članove zajednice.

Samom činu muslimanske sahrane prisustvuju samo muškarci. Preminuli se sahranjuje licem okrenutim ka Meki, a prisutni 3 puta bacaju šaku zemlje u grob.

Period žalosti kod muslimana

Tipičan period žalosti traje do 40 dana, ali se ožalošćeni mogu vratiti svojim redovnim aktivnostima nakon 3 dana. U tom periodu zabranjeno je primanje poseta, kao i nošenje raskošno ukrašene garderobe i nakita. Zapravo, odeća za žaljenje za muškarce podrazumeva tamna odela, a ženama je obavezna crna marama.

Za udovice postoje drugačiji običaji. Žalost traje 4 meseca i 10 dana kako bi se potvrdilo da žena nije trudna sa preminulim suprugom. Upravo zato u ovom roku ona se ne može ni ponovo udati. Da bi se izbegle potencijalne simpatije udovicama je zabranjeno da komuniciraju sa nepoznatim muškarcima. Ovo pravilo se zanemaruje u hitnim slučajevima, kao što je odlazak kod lekara.

03:00

Neobična sahrana u Preljini

(Espreso/drnda.com/prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.