Sveže kašice koje pravite sami za čas: Recepti za bebu od 8 do 10+ meseci! (FOTO)
Beba, ilustracija, Foto: Lev Dolgachov / Alamy / Alamy / Profimedia

odlične za ovaj uzrast

Sveže kašice koje pravite sami za čas: Recepti za bebu od 8 do 10+ meseci! (FOTO)

Beba se raduje novom obroku jer zna da mama odlično kuva za nju!

Objavljeno:

Veoma je važno da kod složenih recepata (od više namirnica), bebi prethodno sve iz sadržaja bude uvedeno u ishranu.

Beba se raduje novom obroku jer zna da mama odlično kuva za nju!

Pire od graška – za 8. mesec bebe

Skuvajte grašak u potpunosti, procedite pa ga ostavite da se prohladi, ali ne u potpunosti. U blender stavite beli luk (po ukusu), komadić maslaca, nekoliko listova mente (može i mirođija), skuvani grašak i kašiku ili više pavlake. Sve zajedno izblendirajte. Možete da ponudite bebi sa krompirom, pirinčem, mesom. Pire od graška je i sjajan preliv za testeninu, ukoliko ste testeninu već uveli u ishranu bebe.

Grašak
foto: Bert Folsom / Alamy / Alamy / Profimedia

Griz na bebin način – za 8. mesec bebe

Isecite u vodu jednu slatku jabuku oslobođenu od semenki i kore i skuvajte je. Kada je jabuka u potpunosti skuvana, dodajte u tu vodu pšenični griz. Ako koristite griz od neke bezglutenske namirnice, jelo možete pripremati i pre 8.meseca.

Mešajte griz sve vreme dok ne dođete do željene gustine. Kada ste postigli željenu strukturu, jelo možete dodatno blendirati, ili ne morate. Možete dodati prstohvat cimeta. Za decu kojoj je uvedeno orašasto voće (12+) možete dodati mlevene orašide.

Griz
foto: Ruslan Nassyrov / Alamy / Alamy / Profimedia

U ovako pripremljen pire od graška dodaje se pavlaka. Pire možete praviti i od drugog mešanog porvća (brokoli, šargarepa, keleraba i dr.) i koristiti kao preliv za testeninu.

Palenta za 8.- 9. mesec bebe

Skuvajte palentu (kačamak, puru) na uobičajan način. Za decu koja imaju osetljiv stomak, pravite pola palentu, a pola kukuruzno brašno (sitnije je, i lakše se vari).

Preliv kojim možete preliti palentu napravite posebno. Na malo maslinovog ulja i vode prodinstajte beli luk (jedan čen), kada poprimi boju dodajte kašiku pavlake (ili više) ili grčkog jogurta. Možete i drugi meki/mladi neslani sir koji je bebi uveden u ishranu. Mešajte dok se sve ne sjedini u jednu smesu. Prelijte preko palente. Služite bebi toplo.

Palenta
foto: Profimedia

U palačinke omlet možete dodati pre pečenja bosiljak, vlašac …

Palačinke omlet za 10+ meseci bebe

U dubok tanjir razbijte 1 (ili 2 ukoliko ćete se pridružiti bebi u jelu) cela jajeta. Dobro ih izmutite viljuškom, žicom ili mikserom. U njih sipajte kašiku brašna koje koristite (ali nemojte praviti pregustu smesu). Ako ipak bude gusta, dodajte slobodno malo vode. Toj smesi dodajte kašiku ulja (mi koristimo maslinovo), i začine po želji. Ponekada stavimo mlevenu papriku, bosiljak, vlašac… Zavisi šta imamo u kuhinji i šta beba voli. Sve to dobro umutite i pecite na tiganju, kao deblje palačinke koje možete mazati sirnim, ili drugim namazom.

Palačinke
foto: Printscreen YouTube/Top Tasty

Popara za 10+meseci bebe

Ukoliko vam je ostalo hleba “od juče” možete ga iskoristiti za ovo starinsko jelo. Na malo maslaca i “mrvicu” vode prodinstajte željenu količinu belog luka. Kada poprimi boju, dodajte u šerpicu komade hleba isečenog na manje komade ( veličina manje šljive npr). Odmah nakon dodavanja hleba, dodajte i toplu vodu i promešajte da se hleb “pokvasi”, ali ne i da pliva u vodi. Tome dodajte kiselo mleko, izmešajte da se sve sjedini. Zatim pospite mlevenim orasima (ako su bebi uvedeni u ishranu). Služite toplo.

Popara
foto: Printscreen/Youtube/ ŠtaDaJedem?

Beba će razviti svoj ukus i znaćete šta voli a šta ne. Vaše umeće je da joj ponudite namirnice na njoj prihvatljiv način.

U knjizi Bebin prvi meni, postoje i stari i moderni recepti koji vam mogu pomoći kada ostanete bez ideja za obrok. Svaki obrok koji Vam predlažemo za bebu, prilagodite sebi i bebi pre svega. Što se tiče brašna, ulja, začina… Koristite ono za koje smatrate da je najbolje za vaše dete. Iz tog razloga mi nigde ne naglašavamo “brendove” jer svako treba da ima slobodu izbora. Bez nametanja, po svojim mogućnostima, uverenjima i željama.

(Espreso / J.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.